Naslovnica Svet & EU Humanitarna pomoč EU za ukrajinske begunce

Humanitarna pomoč EU za ukrajinske begunce

Avtor: Spletno Uredništvo
Humanitarne razmere se v Ukrajini slabšajo iz dneva v dan, poleg tega pa Ukrajinci v vse večjem številu bežijo v sosednje države. Evropska komisija bo zato zagotovila nujno potrebno pomoč tako za Ukrajino, kot za namestitev beguncev v drugih državah.
Humanitarna pomoč EU za ukrajinske begunce

Civilno prebivalstvo je vedno največja žrtev vojnih spopadov (foto: FB European Commision)

Evropska komisija je danes napovedala, da bo za programe nujne pomoči civilistom, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini,  namenila dodatnih 90 milijonov evrov. Komisija EU je tako hitro prisluhnila pozivu Združenih narodov za nujno pomoč Ukrajini, s temi sredstvi pa naj bi pomagali tudi ljudem sosednji Moldaviji. S to humanitarno pomočjo Evropske unije bi radi  beguncem zagotovili hrano, vodo, zdravje, zavetje in ostale osnovne potrebe.

»Komisija usklajuje tudi dostavo materialne pomoči prek mehanizma EU za civilno zaščito Ukrajini s ponudbami iz trenutno 20 držav članic: Avstrije, Belgije, Hrvaške, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Grčije, Italije, Irske, Latvije, Litve , Malta, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Nizozemska – kar vključuje 8 milijonov osnovnih medicinskih pripomočkov in podporo civilne zaščite,« so pojasnili s Komisije EU.

Sicer je v ukrajinsko prestolnico Kijev včeraj prispel prvi tovornjak iz Slovenije, Komisija EU pa je poleg napovedane pomoči Moldaviji v stalnem stiku tudi s Poljsko, Slovaško, Madžarsko in Romunijo, ki na mejijo z Ukrajino na zahodu. Tudi tam bodo poslali pomoč, če bo to potrebno.  Tudi komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je mednarodno donatorsko skupnost naslovil s prošnjo za pomoč in spomnil, da so civilist vedno največje žrtve vojn.

S Komisije EU pa so še napovedali, da se zaradi spopadov v Ukrajini pričakuje, da bodo humanitarne posledice za prebivalstvo katastrofalne. V prvi vrsti gre za civilne žrtve, za škodo na civilni infrastrukturi (vodovodi, električne in telekomunikacijske povezave…), za ogromno človeško trpljenje, za obsežne selitve, za poslabšanje obstoječih zdravstveno-humanitarnih razmer potreb, sploh v povezavi s pandemijo koronavirusa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.