Naslovnica Magazin Hujših spletnih incidentov v prvi polovici leta niso zaznali

Hujših spletnih incidentov v prvi polovici leta niso zaznali

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost je objavil poročilo o kibernetskih incidentih in napadih v prvem polletju letošnjega leta. Hujših težav niso zaznali, čeprav število poskusov spletnega kriminala še naprej narašča.
Spletna trgovina je še naprej na udaru različnih oblik kriminalnih poskusov (foto: flickr.com/Elaine Smith)

Z Urada Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV) so potrdili, da prvih šestih mesecih tekočega leta niso zabeležili hujših kibernetskih incidentov, ki bi imeli bistveni vpliv na zaupnost, celovitost in razpoložljivost omrežij, informacijskih sistemov oziroma informacijskih storitev. Tako SIGOV-CERT ni zaznal incidentov s pomembnim vplivom na neprekinjeno delovanje storitev organov državne uprave.

Prav tako SI-CERT pri izvajalcih ključnih spletnih storitev ni zaznal incidentov s pomembnim vplivom na neprekinjeno izvajanje teh storitev. V polletnem poročilu o incidentih in kibernetskih napadih v prvem polletju leta 2021 pa je navedeno, da število incidentov glede spletnih storitev organov državne uprave še naprej narašča, oz. da SIGOV-CERT zaznava nadaljnjo rast števila incidentov.

»Trend zaznan v tretjem kvartalu leta 2020 se nadaljuje. Izstopajoč je drugi kvartal leta 2021, predvsem maj in junij. V prvem polletju je bilo obravnavanih že 526 incidentov. V prejšnjem letu je bilo le-teh 551. Vzrok prirasta je večje število poskusov goljufij – phishinga ter poskusov okužbe z zlonamerno kodo preko elektronske pošte. Prevladujoč vektor napada je bil elektronska pošta, preko ribarjenja.

Tovrstna elektronska sporočila so v začetku kvartala vsebovala po večini priponke z znano zlonamerno kodo, predvsem Emotet. Kasneje pa je postal prevladujoč način elektronska pošta, ki je vsebovala povezave na zlorabljene domene oziroma IP naslove, ki so vsebovali zlonamerno kodo,« so zapisali v sporočilu.

Za jesen, oziroma za drugo polovico leta 2021 pa se napoveduje dodaten porast števila priglašenih incidentov, ne toliko zaradi začetkov šolskega in študijskega leta, kot zaradi morebitnih novih protikoronskih omejitev gibanja v državi, ki bi mnoge prisilila v vnovično delovanje od doma prek spleta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.