Naslovnica Gospodarstvo Bonitetne ocene Slovenije ostajajo visoke

Bonitetne ocene Slovenije ostajajo visoke

Avtor: Spletno Uredništvo
Podobno kot ostale najbolj prestižne svetovne bonitetne agencije je tudi japonska Japan Credit Rating Agency (JCR) Republiko Slovenijo pravkar ocenila z oceno AA- ter jo tako potrdila kot stabilno in zaupanja vredno državo.
Slovenske finance ostajajo stabilne (foto: pixabay.com)

Kot so sporočili z Ministrstva za finance (MF), je Republika Slovenija včeraj dobila novo mednarodno potrdilo o trenutnih finančnih razmerah in obetih za bližnjo prihodnost. Japonska bonitetna agencija Japan Credit Rating Agency (JCR) je namreč Republiko Slovenijo ocenila s pozitivno oceno AA- in napovedala stabilne obete. Tudi azijski kapitalski trg naj bi torej Slovenijo trenutno videl kot dobro poslujočo in zaupanja vredno državo EU.

»Podobno kot ostale bonitetne agencije v preteklih mesecih tudi agencija JCR Slovenijo prepoznava kot državo z naprednim gospodarstvom, okrepljenim fiskalnim in zunanjetrgovinskim ravnovesjem s podporo monetarne politike evrskega območja,« pravijo na Ministrstvo za finance in dodajajo, kako JCR verjame, da bo slovensko gospodarstvo okrevalo takoj, ko bo moč pandemije pojenjala.

Prav tako agencija Japan Credit Rating Agency potruje, da kljub šibkejšemu gospodarskemu okolju (vzrok je seveda koronavirus) slovenski finančni sistem ostaja stabilen. Republika Slovenija se torej sedaj ponaša s pozitivnimi bonitetnimi ocenami agencij S&P (AA-), Fitch (A), Moody’s (A3) in DBRS (A, oz. A,H).

Z MF pa so dodali še zanimivo informacijo, da Slovenija razpolaga tudi z zadostnimi likvidnimi sredstvi in da pogoji financiranja na kapitalskih trgih zanjo ostajajo ugodni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.