Naslovnica Gospodarstvo Gospodarstvo letos z negativnimi številkami, prihodnje leto bo že precej bolje

Gospodarstvo letos z negativnimi številkami, prihodnje leto bo že precej bolje

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj objavila dokument Spomladanska gospodarska napoved 2020, v katerem je na globalni ravni govora o izrazito negativnih trendih. Pandemija bo letos močno prizadela svetovno gospodarstvo, gospodarstva držav članic EU in tudi slovenskega. Vsaj glede Slovenije pa so napovedi za prihodnje leto že precej bolj optimistične.

Gospodarstvo letos z negativnimi številkami prihodnje leto bo že precej bolje

Komisija EU glede svetovne ekonomije govori o krizi velikanskih razsežnosti (foto: pxfuel.com)  

 

Na Komisiji EU se dobro zavedajo, da bo pandemija imela resne socialno-ekonomske posledice in pojasnjujejo, da bo ekonomsko okrevanje v posamezni državi odvisno predvsem od strukture njenega gospodarstva in njene sposobnosti odzivanja na krizo s stabilizacijskimi politikami. Zaradi soodvisnosti gospodarstev držav članic EU pa naj bi dinamika okrevanja v vsaki državi vplivala tudi na hitrost okrevanja drugih držav.

Napoved za Slovenijo pravi, da je naše ‘majhno odprto gospodarstvo’ močno na udaru stranskih efektov koronavirusa, zato naj bi slovenska ekonomija letos zaznala zelo negativne pokazatelje. Že prihodnje leto pa naj bi bilo precej bolje, k čemur naj bi prispeval obsežen sveženj spodbud, ki ga napoveduje država. Z vsemi predvidenimi ukrepi naj bi občtno ublažili posledice izgub delovnih mest, upada obsega poslovanja in izpada dohodkov gospodinjstev ter postavili temelje za okrevanje. 

»Javnofinančni primanjkljaj naj bi bil letos zaradi izgube prihodkov in obsežnih ukrepov za podporo gospodarstvu precejšen, leta 2021 pa naj bi se z oživitvijo gospodarstva zmanjšal. Po oceni Komisije naj bi se obseg slovenskega BDP leta 2020 zmanjšal za 7,0 %, naslednje leto pa naj bi zrasel za 6,7 %. Zaposlenost naj bi se zmanjšala za 2,7 %, leta 2021 pa povečala za 2,0 %. Stopnja brezposelnosti naj bi se letos povečala na 7,0 %, leta 2021 pa padla na 5,1 %,« piše v napovedi Komisije EU za Slovenijo.

Prav tako so napovedali, da bo Slovenija po lanskem 0,5-odstotnem javnofinančnem presežku v letu 2020 predvidoma ustvarila 7,25-odstotni javnofinančni primanjkljaj, prihodnje leto pa naj bi negativne številke predstavljale le še 2,1 %. Tudi javni dolg kot delež BDP-ja naj bi letos občutno narasel – s 66,1 % kar na 83,75 %, potem pa naj bi v letu 2021 spet upadel in sicer na 79,9 %. Po napovedih Komisije EU naj bi letos inflacija v Sloveniji letos znašala le 0,5 %, v naslednjem letu pa naj bi se več kot podvojila in dosegla 1,2 %.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.