Naslovnica Gospodarstvo Posli med Slovenijo in Uzbekistanom se hitro širijo

Posli med Slovenijo in Uzbekistanom se hitro širijo

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji se pravkar mudi delegacija gospodarstvenikov iz Uzbekistana. Včeraj je v Ljubljani potekal Slovensko-uzbeški poslovni forum, na katerem sta bila podpisana tudi dva memoranduma o sodelovanju z uzbeško Trgovinsko in industrijsko zbornico ter Agencijo za spodbujanje tujih investicij. Poslovno sodelovanje med državama pa lepo narašča, saj je lani Uzbekistan postal največja gospodarska partnerica Slovenije na območju celotne Srednje Azije.
Posli med Slovenijo in Uzbekistanom se hitro širijo

Gneča na Slovensko-uzbekistanskem poslovnem forumu (foto: FB Spirit Slovenija)

Javna agencija za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini in investicije v našo državo Spirit Slovenija, ki je organizirala obisk delegacije gospodarstvenikov iz Uzbekistana, je objavila tudi nekaj svežih statističnih podatkov o rastočem medsebojnem gospodarskem sodelovanju. Lani je Uzbekistan postal največja gospodarska partnerica Slovenije v Srednji Aziji, potem ko je blagovna menjava med državama dosegla skoraj 70 milijonov evrov.

Včeraj je tako med večdnevnim obiskom uzbeških poslovnežev v Ljubljani potekal Slovensko-uzbeški poslovni forum, na katerem sta bila podpisana tudi dva memoranduma o sodelovanju z uzbeško Trgovinsko in industrijsko zbornico ter z Agencijo za spodbujanje tujih investicij. Uzbekistan je sicer ena od redkih srednje-azijskih držav, s katero ima Slovenija sklenjen sporazum o medsebojni zaščiti investicij.

Na poslovnem forumu je dr. Zoran Stamatovski iz agencije Spirit Slovenija predstavil lastnosti in značilnosti slovenskega poslovno investicijskega okolja ter poslovne in investicijske priložnosti Slovenije. Na uzbeški stani pa je dr. Alisher Ishakov predstavil poslovno in investicijsko okolje 35 milijonskega Uzbekistana, ki ima trenutno kar 22 svobodnih gospodarskih con v različnih delih države.

V teh conah so podjetja oproščena številnih davkov, že do leta 2024 pa nameravajo v Uzbekistanu vzpostaviti še dodatnih 14 parkov za informacijske tehnologije. »Sledile so predstavitve uzbeških podjetij, v nadaljevanju pa še poslovni pogovori med slovenskimi in uzbeškimi podjetji, ki so bili po besedah udeležencev precej obetavni, saj so zaznali vrsto možnosti za skupne poslovne podvige v prihodnosti.

Delegacija bo v nadaljevanju obiskala nekaj slovenskih podjetij in institucij, povratna gospodarska delegacija, torej delegacija slovenskih podjetij v Uzbekistan, pa naj bi predvidoma potekala v prvem četrtletju leta 2023,« so še pojasnili z agencije Spirit Slovenija.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.