Naslovnica Slovenija Tekstilni odpadki so iz mode, plastični odpadki pa še ne

Tekstilni odpadki so iz mode, plastični odpadki pa še ne

Avtor: Spletno Uredništvo
Društvo Ekologi brez meja je ta teden sodelovalo v pripravi na Evropski teden zmanjševanja odpadkov, pred tem pa je objavilo imena treh največjih onesnaževalcev s plastiko v EU. Že peto leto zapored so to družbe Coca-Cola, PepsiCo in Nestlé.
Tekstilni odpadki so iz mode, plastični odpadki pa še ne

Prizor s skupne novinarske konference pred Evropskim tednom zmanjšavanja odpadkov (foto: Alenka Žnidaršič/MOP)

V soboto, 19. novembra se pričenja ‘Evropski teden zmanjševanja odpadkov’ (ETZO), ki bo namenjen problematiki tekstilnih odpadkov in zmanjševanju le-teh. Zato so pripravili posebno novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali Polonca Ojsteršek Zorčič, vodja Sektorja za ravnanje za odpadki na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc in v. d. so-predsednice Ekologov brez meja Katja Sreš.

»V zadnjem desetletju se je cena oblačil glede na inflacijo znižala, zaradi česar Evropejci kupujemo več oblačil, hkrati pa se vsak kos uporablja manj časa, zaradi česar zavržemo vedno več tekstila. V Sloveniji tako letno zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila. Večina odpadnega tekstila, ki ga proizvedemo Evropejci, kar 87 %, konča v sežigalnicah ali na odlagališčih,« so pojasnili z Ministrstva za okolje in prostor.

ETZO bo trajal vse do 27. novembra, potekal bo pod sloganom ‘Tekstilni odpadki so iz mode’, spodbujal pa bo k ponovni uporabi tekstila in oblačil za zmanjšanje nastajanja tekstilnih odpadkov. Ekologi brez meja pa so ta teden objavili tudi imena treh največjih onesnaževalcev s plastiko v EU v zadnjem letu. Že peto leto zapored so to družbe Coca-Cola, PepsiCo in Nestlé.

Sicer so se tudi te družbe že pred časom zavezale, da bodo same zmanjšale proizvodnjo plastike, a se pri nekaterih dogaja prav nasprotno – uporaba plastike se celo veča. Zato eko-aktivisti z vsega sveta zahtevajo sprejem splošno obvezujoče globalne pogodbe o plastiki (Global Plastics Treaty), saj se lahko le na ta način resnično zmanjša količino plastike, ki jo proizvajajo največje korporacije (in tudi vsi ostali onesnaževalci).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.