Naslovnica Gospodarstvo Gospodarsko škodo bodo krili le, če bodo sredstva v proračunu

Gospodarsko škodo bodo krili le, če bodo sredstva v proračunu

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so zavihali rokave in pričeli postopke za ocenjevanja škode v gospodarstvu, ki je nastala po neurju z vetrom in dežjem ter poplavami, katere so 13. julija letos prizadele predele osrednje Slovenije. Rok za prijavo škode pa se izteče že pojutrišnjem!

poplave bih 1Rok za prijavo julija nastale škode je sumljivo kratek, o junijski škodi pa sploh ni novic (foto: commons.wikimedia.org)

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT)  je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje št. 844-19/2018-7-DGZR z dne 8.8.2018 ter na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode v gospodarstvu, katere je nastala po neurju z vetrom, dežjem in poplavami 13. julija letos. 

Ocenjevanje neposredne škode se začenja z zbiranjem vlog oškodovancev (gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, zavodi, zadruge), ki so utrpeli škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka. Gre za subjekte v prizadetih občinah Dol pri Ljubljani, Litija, Moravče in Zagorje ob Savi. Skladno s shemo državnih pomoči so izločena podjetja iz sektorjev ribištva in ribogojstva, proizvodnje, predelave in trženja kmetijskih proizvodov in gozdarstva.

Oceno škode morajo oškodovanci poslati na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo do pojutrišnjem, petka, 31. avgusta 2018 in sicer na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani MGRT. Sicer je malce neobičajno, da bodo prijave zbirali le ta teden, oziroma v najboljšem primeru le pet delovnih dni.

V pozivu pa so dodali še, da bo MGRT morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo le v primeru zagotovitve finančnih sredstev v proračunu Republike Slovenije. Ni pa povsem jasno, v kakšni fazi sta ocena in odprava škode glede predhodnega junijskega neurja s točo, ki je opustošilo Črnomelj ter predele med Ptujem in Prekurjem. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.