Naslovnica Gospodarstvo Gospodarska rast Slovenije bo stabilna, če ne bo presenečenj

Gospodarska rast Slovenije bo stabilna, če ne bo presenečenj

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pred kratkim objavila gospodarsko napoved za leto 2020, v kateri EU kljub precejšnjim globalnim negotovostim napoveduje stabilno zmerno rast. Podobno velja za Slovenijo, kjer se je v primerjavi z letom 2018 lani rast malce upočasnila, letos naj bi spet malce narasla in potem prihodnje leto ostala stabilna. Napovedi naj bi obveljale, če ne bo prišlo do kakšnih negativnih presenečenj, katere bi lahko povzročile vojne, vremenske katastrofe, zdravstvene pandemije ali pa celo gospodarska politika Donalda Trumpa.  

 Gospodarska rast Slovenije bo stabilna če ne bo presenečenj

Slovenska gospodarska rast naj bi ostala stabilna, če seveda ne bo nepredvidljivih zunanjih vplivov (foto: piqsels.com)

 

Po oceni Evropske komisije je gospodarska rast v Republiki Sloveniji v lanskem letu znašala 2,5 odstotka, medtem ko je v letu 2018 znašala 4,1 %. Lanska rast je temeljila predvsem na domačem povpraševanju, k njenemu zmanjšanju pa je prispeval neto izvoz. Po podatkih Komisije EU naj bi Bruto domači proizvod Slovenije (BDP) v letu 2020 zrasel na 2,7 %, to vrednost pa naj bi potem ohranil tudi v tudi letu 2021. 

Zasebna potrošnja naj bi se ob visokem zaposlovanju in nadaljnji rasti plač letos in prihodnje leto še okrepila. Komisija napoveduje tudi nadaljevanje pozitivne rasti naložb, na primer v segmentu stanovanj, trga poslovnih nepremičnin ter javnih naložb. Inflacija je leta 2019 znašala1,7 %. Leta 2020 naj bi se zvišala na1,9 %, leta 2021 pa na 2,0 %. S širšega, globalnega zornega kota pa so za EU in Slovenijo gospodarski obeti o povezani s precejšnjimi tveganji.

Trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko so se nekoliko zmanjšale, vendar sporna Trumpova trgovinska politika še vedno ovira bolj celovito globalno ekonomsko izboljšanje. Družbeni nemiri v Latinski Ameriki bi lahko ogrozili gospodarsko okrevanje celotne regije, napetosti na Bližnjem Vzhodu lahko vsak dan privedejo do kakšne nove krize, to pa še zdaleč ni vse. Čeprav je bilo glede Brexita med EU in Združenim kraljestvom vzpostavljeno prehodno obdobje, še vedno ostajajo negotovosti glede prihodnje oblike trgovinskega partnerstva.

Trenutno svetovno ekonomijo ogroža tudi epidemija novega koronavirusa, prav tako pa obstajajo bojazni glede nepredvidljivih uničujočih učinkov podnebnih sprememb. Sicedr Kimosija pravi, da naj bi rast bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra v letih 2020 in 2021 ostala stabilna, in sicer pri 1,2 %, medtem ko naj bi bila za EU kot celoto rast z 1,4 % v letih 2020 in 2021 nekoliko počasnejša kot v letu 2019, ko je znašala 1,5 %.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.