Naslovnica Kronika Gorski reševalci niso imeli mirnih praznikov

Gorski reševalci niso imeli mirnih praznikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je večina Slovencev praznovala mirne velikonočne praznike, pa sta v slovenskih gorah potekali dve reševalni akciji z uporabo helikopterjev. Včeraj je namreč plaz presenetil 7 slovenskih planincev, ki so se vračali s tečaja varne hoje v gorah. 4 Francoze, ki zaradi neustrezne opreme niso mogli sestopiti, pa so iz bivaka pod Skuto pa so rešili komaj danes.
Gorski reševalci niso imeli mirnih praznikov

Slaba vidljivost je med reševanjem z Male Mojstrovki močno ovirala helikopterje (foto.grzs.si)

Včeraj je plaz na Mali Mojstrovki presenetil 7 slovenskih planincev, ki so se vračali s tečaja varne hoje v gorah. Kot so pojasnili z Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), sta se dva planinca plazu uspela izogniti, ostalo petorico pa je odneslo 150 višinskih metrov nižje. Imeli so veliko srečo, da ni nobenega zasulo. Vseeno so bili trije od njih huje ranjeni in preostala dva lažje poškodovana, zato je takoj stekla reševalna akcija.

»Poleg gorskih reševalcev so na reševalni akciji sodelovali še trije policisti Gorske enote Policije, Posadka helikopterja Slovenske vojske, Posadka helikopterja Slovenske Policije, Helikopterska nujna medicinska pomoč in Nujna medicinska pomoč z reševalnimi vozili. Reševanje je potekalo v izjemno zahtevnih zimskih razmerah in tudi izjemno zahtevnih vremenskih razmerah,« so pojasnili na novinarski konferenci GRZS.

Reševanje je namreč močno ovirala izjemno slaba vidljivost, oziroma spreminjajoče se razmere z oblaki in meglo, poleg tega pa je samo med potekom reševalne akcije zapadlo približno 10 cm novega snega. Vseeno so bili ranjenci do 16. ure uspešno prepeljani v ljubljanski UKC (trije huje ranjeni) in jeseniško bolnišnico (ostala dva). Medtem, ko je v Julijskih Alpah potekala ta akcija, pa je stekla tudi druga reševalna akcija dneva.

V Kamniških Alpah so namreč štirje Francozi sami ugotovili, da nimajo prave opreme za sestop in so se pametno zatekli v bivak pod Skuto. Ker zaradi slabe vidljivosti v nedeljo helikopter ni mogel do njih, so prespali v bivaku in so jih nato rešili šele danes. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.