Naslovnica Svet & EU Začetek pogajanj o koncu jemenske državljanske vojne

Začetek pogajanj o koncu jemenske državljanske vojne

Avtor: Spletno Uredništvo
Velikonočni prazniki so prinesli nepričakovano pozitivno novico z Arabskega polotoka. Začela so se namreč resna pogajanja za konec vojne v Jemnu.
Začetek pogajanj o koncu jemenske državljanske vojne

Jemensko mesto Šibah s stolpnicami iz 16. stoletja, ki so zgrajene iz na soncu posušenih opek (foto: FB Yemen)

Zaradi dogajanja v Ukrajini se svetovna javnost zadnje leto ni prav veliko posvečala državljanski vojni, ki v Jemnu traja že od leta 2014. Sicer v zadnjih dvanajstih mesecih sicer tam ni prihajalo do večjih oboroženih spopadov (po sklicu začasnega premirja 2. aprila 2022), vendar tudi pravega miru ni bilo. Po zadnji odmrznitivi odnosov med Iranom in Saudovo Arabijo pa so končno stekli tudi pogovori, kako bi lahko preko diplomatskih pogajanj končali konflikt.

V Jemnu so se na eni strani znašli pripadniki gibanja Ansar Allah (gibanje Hutijev) in privrženci predsednika Saleha (kasneje ubitega), ki jih je podpiral Iran. Na drugi strani so od prvotnih zaveznic ostale le vladne enote, ki jim vojaško pomaga Saudova Arabija. Milice Južnega tranzicijskega sveta, za katerimi stojijo Združeni arabski Emirati (ZAE), so se namreč z leti nehale bojevati proti gibanju Ansar Allah in so se začele boriti za prevlado na jugu države proti vladnim enotam.

Poleg tega so v državi še območja, ki jih nadzoruje lokalna podružnica Al Kajde, pa tudi zone, kjer vlada podružnica Islamske države. Zadnjih 8 let je bilo tako življenje v državi izjemno težko, saj so poleg vseh spopadov še pred pandemijo Covida 19 doživeli epidemijo kolere, del države pod nadzorom Hutijev je bil pod mednarodnimi sankcijami, v predele pod nadzorom islamistov pa prav tako ni prihajala pomoč.

Po nedavni odmrznitivi odnosov med Iranom in Saudovo Arabijo, pa so s posredovanjem sosednjega Omana stekli tudi pogovori, kako bi lahko preko pogajanj dejansko končali državljansko vojno. Savdska in omanska delegacija sta včeraj prispeli v jemensko prestolnico Sana na pogovore z vodjo vrhovnega političnega sveta Hutijev, Savdijci naj bi v znak dobre volje izpustili prvih 13 ujetnikov, vojaške enote ZAE pa naj bi že začele zapuščati državo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.