Naslovnica Slovenija Glede nedovoljenih gradenj se je letos stanje še poslabšalo

Glede nedovoljenih gradenj se je letos stanje še poslabšalo

Avtor: Spletno Uredništvo

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je kljub pandemiji koronavirusa tudi letos redno pregledoval gradnje objektov (s poudarkom na varovana območja) in pripravil poročilo o svojih ugotovitvah. Poročilo kaže, da je bilo glede na število preverjenih gradenj zaznani še malce večji delež prekrškov kot lani. Stanje se torej slabša, sicer pa je tudi letos sporen približno vsak tretji objekt v gradnji.

Glede nedovoljenih gradenj se je letos stanje še poslabšaloInšpektorji so tudi letos na terenu zaznali velik delež nepravilnosti (foto: pixabay.com)

 

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) so sporočili, da je kljub pandemiji koronavirusa med februarjem in julijem 34 gradbenih inšpektorjev zelo aktivnih. Preverjali so, ali je bilo za gradnjo oziroma za objekt pridobljeno gradbeno dovoljenje, pa tudi skladnost objekta z izdanim dovoljenjem. Rezultat aktivnosti inšpektorjev je bila uvedba 139 inšpekcijskih postopkov, do 4. avgusta pa so nato odločali v skupno 70 domnevno spornih zadevah.

Nazadnje so zabeležili 20 nelegalnih, 3 neskladne in 2 nevarna objekta, kar je skupno 25 od 70 primerov. »Za 20 nelegalnih objektov so gradbeni inšpektorji izdali odločbe, s katerimi so odredili ustavitev gradenj ter rok za odstranitev objektov. Za dva nevarna objekta pa so odredili takojšnji prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje. Za 3 neskladne objekte pa so z odločbami odredili odpravo ugotovljenih nepravilnosti,« so pojasnili z IRSOP.

Pojasnili so še, da je bila tudi tokrat akcija prednostno namenjena objektom v gradnji na varovanih območjih in ne objektom, ki so že zgrajeni in so že bili vseljeni. Lani je enaka akcija trajala prvih devet mesecev leta. Tedaj so skupno odkrili 62 nedovoljenih objektov, kar je predstavljalo skoraj 33% odvseh preverjenih objektov. Letos pa se je odstotek povzpel na 35,7% preverjenih objektov, kar pomeni, da se je stanje poslabšalo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.