Naslovnica Slovenija Fursovci so zasegli 5,5 tone tobačnih listov

Fursovci so zasegli 5,5 tone tobačnih listov

Avtor: Spletno Uredništvo

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so zasegli 5,5 tone neprijavljenega tobaka. Do zasega je prišlo že konec decembra, državna blagajna pa je bila zaradi neplačila trošarin (v teoriji) prikrajšana za več kot pol milijona evrov.

V zadnjem desetletju to sicer ni prvi zaseg tobaka na območju Maribora, je pa zagotovo največji (foto: FURS/gov.si)

 

S Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so oznanili, da so njihovi uslužbenci konec decembra 2019 v skladišču v Mariboru zasegli kar 5.560 kg neprijavljenih tobačnih listov. Pri tem so najprej pojasnili, da mora za tovrstno blago lastnik oziroma uvoznik na podlagi Zakona o trošarinah prijaviti skladiščenje takšnega blaga pri davčnemu organu najmanj 3 delovne dni pred pričetkom skladiščenja.

FURS pa je očitno dobil namig, oziroma je na podlagi analize zbranih informacij ugotovil, da se na območju Maribora nahaja večja količina neprijavljenega tobaka. Zato so se uslužbenci odločili, da s pomočjo specializiranih psov izvedejo pregled poslovnih prostorov, za katere so sumili, da se v njih nahaja tobak. »Mobilna enota s psom za odkrivanje tobaka je izvedla pregled skladišča in odkrila 39 kartonov s tobačnimi listi, ki pa niso bili prijavljeni davčnemu organu. Blago je bilo zaseženo in prepeljano v skladišče finančnega urada.

Odgovorne osebe so kršile 101. člena Zakona o trošarinah, za kar je predpisana globa za pravne osebe od 4.000 do 75.000 EUR in za odgovorne osebe pravne osebe od 1.000 do 10.000 EUR,« je pojasnil FURS. Poleg tega pa so uslužbenci izračunali, za koliko bi bila Republika Slovenija prikrajšana, če ne bi zasegli pošiljke tobaka. Iz surovih tobačnih listov lahko namreč z rezanjem zelo enostavno nastanejo tobačni izdelki.

Glede na zaseženo količino tobačnih listov bi bil v primeru predelav in uspešen prodaje proračun RS odškodovan za najmanj 520.000 EUR, saj trošarina za drobno rezani tobak znaša najmanj 94,00 evrov na kilogram. Žal pa kljub enomesečni zakasnitvi z objavo te novice (kar je običajno, če tečejo še dodatni preiskovalni postopki), FURS ni navedel, ali je bil tobak slovenske domače proizvodnje, ali pa so ga uvozili iz druge države – npr. Severne Makedonije ali Bosne in Hercegovine, ki sta na Balkanu najbolj znani državi pridelovalki tobaka.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.