Naslovnica Gospodarstvo Bogata ponudba in digitalizacija prinašata pozitivne rezultate

Bogata ponudba in digitalizacija prinašata pozitivne rezultate

Avtor: Spletno Uredništvo

V izolski, eni najbolj turističnih občin v Sloveniji, so objavili uradne statistične podatke za lansko leto. Številke so pozitivne in kažejo, da je bilo tudi v letu 2019 turističnih prihodov ter tudi nočitev v več kot v prejšnjih letih. Poleg tega so v Izoli stopali v koraku s časom in z digitalnimi kampanjami na socialnih omrežjih ustvarili nove zgodbe o naravni in kulturni dediščini ter kulinariki.

Lani so kazalci uspešnosti še narasli in glede nočitev turistov presegli polmilijonski mejnik (foto: TZI-‘Izolske vište’)

 

S Turističnega združenja Izola (TZI) so sporočili, da so lani v izolski občini zabeležili rekordnih 521.505 nočitev in kar 143.989 turističnih prihodov. V primerjavi z letom 2018, to pomeni 6 % rast nočitev ter kar 12 % rast prihodov. Tudi lani so največji delež izolskih turistov predstavljali Slovenci (49 %), sledili so Nemci in Avstrijci s po 9 %, šele četrti pa so bili Italijani z 8 %. Sicer je v Izoli registriranih 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5170 turističnih ležišč (medtem ko je prebivalcev okrog 26.000).

Glede namestitev se je kar 52 % gostov se je odločilo za spanje v hotelih, 19 % v apartmajih, 11% v kampih, 6 % v prenočiščih ter 12 % v preostalih nastanitvenih enotah. Lani je v primerjavi s preteklim letom najbolj naraslo število čeških turistov in sicer kar za 40%, dobro pa so se odrezali tudi Nemci, ki jih je bilo za 33% več kot v letu 2018. Podatki kažejo tudi na višjo rast števila prihodov od rasti števila opravljenih nočitev,kar kaže na skrajšanje povprečne dobe bivanja .

Za pozitivni trend celotnega turističnega gospodarstva imajo zasluge tudi številni projekti, kot so ‘Izolana – hiša morja’, čezmejni projekt ‘Mala barka ‘2, ‘Istra se predstavi’,’ #VisitIzola’, 6 multimedijskih akcij za prav toliko gastronomskih popotovanj v ‘Izolske okuse, 4 daljše kulinarične akcije ‘Dnevi špargljev’, ‘Dnevi domačih pedočev’, ‘Dnevi bakalaja’, Dnevi kraljestva ribe’, fotografska akcija ‘Top IG lokacije – izolske vište’, kampanja ‘Supanje v Izoli ter za konec leta še praznični drsalni park ‘Ledeni otok’.

Vse to so promovirali prek najrazličnejših družbenih omrežij, prek slovenskih in tudi prek tujih medijev. Izolo so poleg slovenskih obiskali tudi ruski, madžarski, hrvaški in češki novinarji, avstrijski turistični agentje in predstavniki operatorjev. Letos želijo v Izoli v digitalno preobleko obeči še več vsebin, zato pripravljajo obširnejši načrt digitalizacije kulturne dediščine, posvetili pa se bodo tudi razvoju novih turističnih produktov, s poudarkom na 5-zvezdičnimi doživetji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.