Naslovnica Trendi Festival Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih

Festival Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih

Avtor: Spletno Uredništvo
Mini teater Ljubljana in Judovski kulturni center Ljubljana najavljata 9. festival ‘Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih’. Potekal bo od ponedeljka, 13. novembra, pa vse do torka, 21. novembra, vseboval pa bo mednarodni filmski program, izobraževalna jutra, razstave, predavanja, promocijo knjige, pogovore, gledališke predstave, pripovedi in koncert.
Festival Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih

Plakat letošnje devete izdaje festivala (foto: FB Mini Teater)

Na festivalu ‘Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih’ bo prikazanih več kot 20 filmov iz ZDA, Nemčije, Poljske, Izraela, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Francije, Velike Britanije in Cipra. Po otvoritvenem filmu ‘Ljubi strah’ bo gost nemška režiserka filma Sandra Prechtel, festival pa bo gostil še ameriško režiserka filma ‘Štiri zime’ Julio Mintz in producentko filma Zhen Cheah ter poljskega režiserja filma ‘Zgodba o zločinu’ Mariusz Pilis in producentko tega filma Dagmaro Pilis.

»Vsi programi festivala Hiša strpnosti so za obiskovalce brezplačni. Zelo pomemben del festivala je poseben program za osnovne in srednje šole – program ‘Izobraževalno jutro’. Mlada publika si bo letos lahko ogledala filme ‘Kje je Ana Frank’, ‘Pismo pujsu’ ter ‘Očetova vojna’ po projekcijah pa bo potekal pogovor na temo holokavsta, človekovih pravic in strpnosti. Vsi filmi so opremljeni s slovenskimi in angleškimi podnapisi,« sporočajo iz Mini teatra.

Obiskovalci festivala, ki bo trajal od ponedeljka, 13. novembra, pa vse do torka, 21. novembra, si bodo lahko ogledali še razstavo ‘Ana Frank – Zgodba za sedanjost’ v organizaciji Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter stalno razstavo ‘Holokavst v Ljubljani’. V filmskem segmentu letošnjega festivala bo na ogled nekaj izmed bolj angažiranih celovečernih, dokumentarnih, kratkih in animiranih filmov najnovejše svetovne produkcije.

Te različne filmske produkcije se bodo fokusirale predvsem na strpnost, človekove pravice, odnose med posameznikom in državo ter na družbeno angažiranost posameznikov, pa tudi na druge aktualne in hkrati zelo pomembne teme, kot so vojne, begunci, medijska propaganda in kultura spomina. Glede glasbe bo Vita Mavrič bo s Kvartetom Akord izvedla projekt ‘Mandeljni in rozine’, kjer gre za projekt judovskih – klezmer šansonov.

»V času festivala bomo v Radovljici izvedli predstavo Dnevnik Ane Frank, na odru Mini teatra pa bodo potekali tudi predstavitev knjige ‘Prostovoljec’, predavanje dr. Borisa Vezjaka z naslovom ‘Zakaj je sovraštvo do islama variacija nacističnega sovraštva do Judov’, pogovor na temo antisemitizma ter pripoved z naslovom ‘Irma naj ne sprašuje’ v koprodukciji KD Pripovedovalski Variete, Mini teatra in Slovenskega mladinskega gledališča,« so napoved programa zaključili z Mini teatra.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.