Naslovnica Slovenija Žitna konferenca in prehranska suverenost Slovenije

Žitna konferenca in prehranska suverenost Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pravkar gostila letošnjo ‘Žitno konferenco’. V ospredju konference so bile sveže informacije o trgu z žiti in s krmili, analize stanja v sektorju mlinarstva in v sektorju pekarstva ter druge aktualne teme, ki so pomembne za vso slovensko ‘žitno verigo’.
Žitna konferenca in prehranska suverenost Slovenije

Prizor z letošnje Žitne konference (foto: gzs.si/ZKŽP)

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je tudi letos pripravila konferenčni dogodek za vse, ki so vključeni v slovensko ‘žitno verigo’, kar pomeni za pridelovalce in predelovalce pšenice ter tudi za vse vpletene državne inštitucije. Letošnje ‘Žitne konference’ so se tako udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

»Na letošnji konferenci so strokovnjaki obravnavali vidike za čim večjo konkurenčnost slovenske žitne verige ter njen vpliv na prehransko varnost, kot so trendi pri blažitvi tveganj v pridelavi, posledice zmanjševanja fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu in ekonomski vidiki podnebnih sprememb,« so pojasnili z MKGP. Dotaknili so se tudi ključnih aktualnih problematik, ko so rast prebivalstva, vplivi podnebnih sprememb in omejenost naravnih virov.

Glede podnebnih sprememb in suš so poudarili potrebo po uvajanju novih namakalnih sistemov. Poleg tega so se na konferenci posvetili še ohranjanju trajnostnega razvoja, ravnanju z odpadki, skrbem glede kakovosti hrane, skrbem za zdravje potrošnikov, pomenu tehnološkega razvoja, problematiki kratkih dobavnih verig in tudi odnosu potrošnikov do domače, lokalno pridelane hrane.

Glede zmanjševanja fitofarmacevtskih sredstvih (FFS) v kmetijstvu je dr. Jernej Drofenik iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) predstavil novo EU Uredbo o trajnostni rabi pesticidov in njene morebitne posledice na slovensko kmetijstvo. Ker se prehranska suverenost že dojema tudi kot element nacionalne varnosti, bo najbrž zelo pomemben širši družbeni dialog oz. konsenz glede upravljanja s slovenskimi kmetijskimi zemljišči.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.