Naslovnica Svet & EU Evropski svet je spomnil na 20. obletnico uvedbe Evra

Evropski svet je spomnil na 20. obletnico uvedbe Evra

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub praznikom se je s sporočilom za javnost prva letos oglasila ena od najpomembnejših oseb vseh institucij Evropske unije. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je namreč že 1. januarja zjutraj spomnil na 20. obletnico skupne denarne valute EU – evra. Slovenske institucije pa se na 15. obletnico uvedbe evra niso spomnile…
Evropski svet je spomnil na 20. obletnico uvedbe Evra

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel (foto: FB Charles Michel)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v soboto, 1. januarja 2022, ob 8.00 objavil svoje prvo letošnje sporočilo za javnost. Ob tej priložnosti je Michel vse državljane EU spomnil, da je na prvi dan leta 2022 minilo 20. let od fizične uvedbe skupne denarne valute EU – evra (pred tem je evro obstajal le ‘na papirju’). Prvi evrski kovanci in bankovci so v večini držav članic EU prišli v obtok 1. januarja 2002, s čimer so tudi dejansko postali uradna valuta v teh državah.

»Minilo je že 20 let. V več pogledih se zdi, kot da bi bilo včeraj. Spominjam se vznemirjenja, ko smo prvič videli evrske bankovce in kovance. Evro je naš denar, naša evropska valuta in konkreten simbol uspeha, ki ga vsak dan uporabljajo v 19 od 27 držav članic ter ga ima v žepu skoraj 350 milijonov državljanov in državljank. Evro je monetarni izraz naše skupne evropske usode. Evro pripada vsem nam, vsem evropskim državljanom in državljankam.

Danes je naša smer jasna: varovanje našega planeta in ustvarjanje blaginje z našimi podnebnimi in digitalnimi inovacijami. Imamo potreben talent, znanje in strast, da to uresničimo. Za podporo teh ambicij in njihovo uresničitev pa potrebujemo sredstva in odločenost. Evro je temelj stabilnosti. Krepi tudi naše okrevanje, saj v celoti izkorišča potencial trajnostnega razvoja, kakovostnih delovnih mest in inovacij,« je med drugim dejal Michel.

V Sloveniji se je uvedba Evra zgodila natanko pet let kasneje od uvedbe te valute v EU in torej smo predvčerajšnjim praznovali 15. obletnico tega za slovensko državo zelo pomembnega dogodka. Lahko bi celo dejali, da je bila po osamosvojitvi od SFRJ in vključitvi v EU prav uvedba evra tretji najbolj pomemben dogodek v sodobni zgodovini Slovenije. Vseeno pa se pri nas institucije na to obletnico niso spomnile, izjema je bila le Slovenska tiskovna agencija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.