Naslovnica Svet & EU Evropski svet je podrobno analiziral odnose s Kitajsko

Evropski svet je podrobno analiziral odnose s Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski svet se je prvi dan zasedanja posvetil zunanjepolitičnim temam. Poleg Belorusije, vzhodnega Sredozemlja, vojne v Nagornem Karabahu in zastrupitve Alexa Navalnega so prisotni največ pozornosti posvetili odnosom EU in Kitajske. Kitajska je namreč pomemben gospodarski partner EU.

Evropski svet je podrobno analiziral odnose s KitajskoEvropski svet je v deževnem Bruslju podrobno analiziral odnose s Kitajsko (foto: FB EU Council)

 

Evropski svet je uvodoma pozitivno ocenil poročilo o video srečanju voditeljev in voditeljic EU s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki potekalo 14. septembra. Prav tako je za pomemben korak naprej označil podpis sporazuma o geografskih označbah, pri čemer pa so poudarili, da je potrebno gospodarske odnose uravnotežiti in tudi doseči vzajemnost. Opozorili pa so, da bi se že do konca leta morala zaključiti pogajanja o ambicioznem sporazumu glede naložb EU-Kitajska.

Slednji naj bi zagotovil enake konkurenčne pogoje ter določil tudi ekološke zaveze glede onesnaževanja in trajnostnega razvoja. Kitajska naj bi odpravila ovire ovir za dostop na njena tržišča, se posvetila reševanju vprašanja presežnih zmogljivosti in se pridružila pogajanjem o industrijskih subvencijah pod okriljem Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Poleg tega je Evropski svet spodbudil želi Kitajsko, naj bo bolj aktivna pri reševanju globalnih izzivov.

»Pri tem sta mišljena še zlasti ambicioznejše podnebno ukrepanje v skladu s cilji Pariškega sporazuma in cilji v zvezi z biotsko raznovrstnostjo in podpora multilateralnemu odzivanju na pandemijo COVID-19, predvsem kar zadeva zdravljenje in cepiva, neodvisno pregledovanje mednarodnega zdravstvenega odzivanja in odpis dolga kot nujni pogoj za okrevanje v kontekstu pandemije, še posebej v Afriki,« so sporočili z Evropskega sveta in pozdravili napoved predsednika Jinpinga, da bo Kitajska skušala do leta 2060 doseči ogljično nevtralnost

Poleg vseh pozitivnih napovedi pa je v odnosih med EU in Kitajsko tudi več spornih področij. Evropski svet je resno zaskrbljen zaradi stanja na področju človekovih pravic na Kitajskem, dogajanja v Hongkongu in ravnanje z manjšinami, kot sta ujgurska in tibetanska. Za konec so še potrdili politiko pristopanja k odnosom EU-Kitajska ter napovedali srečanje vseh držav članic Evropskega s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki bo na vrsti prihodnje leto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.