Naslovnica Svet & EU EU se zaveda, da vsaka kaplja vode postaja pomembna

EU se zaveda, da vsaka kaplja vode postaja pomembna

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je bilo v Luksemburgu na vrsti zasedanje Sveta EU, na katerem so se posvetili okolju. natančneje vodi. Pomanjkanje vode postaje vedno večji problem tudi v EU, zato bi vsi radi v bodoče vodo izkoriščali še bolj racionalno in obenem zdravju varno.

EU se zaveda da vsaka kaplja vode postaja pomembnaZaradi podnebnih sprememb in prehitre rasti svetovnega prebivalstva postaja vsak kaplja vode dragocena (foto: pxhere.com)

 

Na zadnjem sestanku Sveta EU, ki je bilo posvečeno okoljski problematiki, so se predstavniki vlad držav Evropske unije dogovorili o splošnem pristopu k uredbi o minimalnih zahtevah za ponovno uporabo vode, kar bo temelj za pogajanja z Evropskim parlamentom. Nova uredba bo na ravni celotne Evropske unije določila minimalne standarde za namakanje z vodo iz komunalnih čistilnih naprav v kmetijstvu. To je pomembno tako z vidika varstva voda in tal, kot tudi za varno pridelave hrane.

Finsko predsedstvo, ki počasi prevzema predsedovanje od Romunije, načrtuje sprejetje predloga do konca leta. V nadaljevanju zasedanja so ministri držav EU izmenjali mnenja o pregledu izvajanja okoljske zakonodaje ter sprejeli zaključke za prihodnjo strategijo Evropske skupnosti za trajnostno politiko na področju kemikalij. Poleg tega so se že na neformalnem zajtrku pogovarjali o nadaljnjih korakih za krepitev podnebne ambicije v luči zadnji sklepov Evropskega sveta.

Ob robu zasedanja so se ministri držav Mediterana dogovorili tudi o skupni podpori (na zasedanju pogodbenic Barcelonske konvencije) k iniciativi za začetek postopka za razglasitev Sredozemskega morja za območje z nadzorovanimi emisijami žveplovih oksidov. Sicer v Sloveniji odpadnih voda iz komunalnih čistilnih naprav za namakanja ne uporabljamo in tega zaenkrat niti ne nameravamo, saj se za namakanje v kmetijstvu uporablja voda iz narave – pretežno iz rek in akumulacijskih jezer.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.