Naslovnica Gospodarstvo EU bo razdelila 120 milijonov za brezplačni internet

EU bo razdelila 120 milijonov za brezplačni internet

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija s shemo WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta povsod v Evropi za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. 

wirelessOdslej naj bi vsi v EU lažje prišli do brezplečnega interneta na javnih mestih (vir slike: flickr.com) 

Na voljo je zajeten kupček denarcev, oziroma milijonov evrov.   

Shema WiFi4EU ima proračun v višini 120 milijonov evrov za obdobje 2017–2019 in bo financirala namestitev najsodobnejše opreme za brezžični internet v središčih javnega življenja. »Povezljivost, ki koristi vsem, pomeni, da ni pomembno, kje živite in koliko zaslužite. Zato danes predlagamo, da do leta 2020 vsaka evropska vas in vsako mesto dobita brezplačen brezžični dostop do interneta v okolici glavnih središč javnega življenja,« je povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju v EU septembra 2016.

Finančna podpora sheme WiFi4EU se bo dodeljevala geografsko uravnoteženo, tako da bodo hitre internetne povezave do leta 2020 deležni prebivalci in obiskovalci najmanj 6000 do 8000 lokalnih skupnosti v vsej EU. V shemi WiFi4EU bodo lahko sodelovali subjekti javnega sektorja, denimo občine, knjižnice, zdravstveni domovi, itd.

Shema bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme (javne točke za dostop do interneta), medtem ko bodo prejemniki plačali stroške povezljivosti (internetna naročnina) in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta. To bo tudi spodbuda za lokalne organe, da razvijajo in uveljavljajo svoje digitalne storitve (e-uprava, e-zdravja in e-turizem, denimo z vzpostavitvijo namenske aplikacije).

Dodeljevanje sredstev iz sheme WiFi4EU bodo urejali preprosti in nebirokratski postopki (spletna prijava, plačevanje z boni in blag nadzor). Projekti bodo izbrani po načelu ‘kdor prej pride, prej melje’. Nosilci projektov morajo zagotoviti namestitev opreme na območjih, kjer še ni podobnih dostopnih točk brezplačnega javnega ali zasebnega brezžičnega internetnega omrežja.

Prvi javni razpis za oddajo projektov bo predvidoma objavljen do konca leta 2017 ali na začetku 2018.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.