Naslovnica Gospodarstvo Enajsto šolanje za vodenje izvoznega poslovanja

Enajsto šolanje za vodenje izvoznega poslovanja

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred dnevi je že enajsta generacija slušateljev zaključila Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM). Na svečanosti ob podelitvi diplom je bil že peto leto zapored simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2018. To je podjetje GenePlanet, d. o. o., ki je bilo izbrano med udeleženci preteklih generacij programa ITM.

Prizor ob razglasitvi letošnjega zmagovalca – podjetja GenePlanet (foto: Spirit Slovenija PR)

 

Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ velja za enega najučinkovitejših mednarodnih izobraževalnih programov s področja mednarodne trgovine v Evropski uniji in se v mednarodnem okolju izvaja že od leta 2006. Od samih začetkov pri izvedbi programa sodeluje tudi javna agencija SPIRIT Slovenija, katera letno pokrije večino stroškov udeležbe 15 slovenskim podjetjem. Lastniki koncepta ITM program nenehno nadgrajujejo in prilagajajo potrebam udeležencev, tudi v sodelovanju z agencijo.

V 12 letih izvajanja je program uspešno zaključilo več kot 1600 slušateljev v 27 državah, od tega največ na Švedskem in v Sloveniji. Program je odlična kombinacija akademskega in praktičnega izobraževanja, njegova glavna prednost pa je v izjemno praktični usmerjenosti programa, ki podjetja prisili k razmisleku in temeljitemu načrtovanju izvoznih aktivnosti ter jim na ta način prihrani nepotrebne stroške in napake.

Program je namenjen predvsem izvoznim menedžerjem, ki so mlajši od 40 let, zaposleni pa sov izvoznih oddelkih mikro, malih in srednje velikih podjetij. Udeleženci pridobijo nova znanja s področja mednarodnega poslovanja, informacije o novostih in trendih pri oblikovanju izvoznih aktivnosti ter mednarodna poznanstva ter individualno pomoč s strani mednarodnih svetovalcev pri pripravi izvoznega načrta. Na koncu prejmejo še diplomo, priznano s strani mednarodne organizacije za usposabljanje na področju trgovine IATTO.

Tokrt je zbrane na svrečanosti uvodoma pozdravila Irena Meterc, vodja sektorja za internacionalizacijo na SPIRIT Slovenija, ki je poudarila, da agencija slovenskim podjetjem že več kot deset let ponuja mednarodni program izobraževanja s priznanimi tujimi strokovnjaki. V vseh teh letih se je več kot 150 podjetij odločilo, da v program vključijo svoje mlade talente in s tem tudi podjetju postavijo trdne temelje pri vstopanju na globalne trge.

»Veseli nas, da je vse več podjetij, ki verjamejo, da je vlaganje v znanje in kompetence zaposlenih ključnega pomena. S tem postavljajo trdne temelje in si odpirajo pot v stabilno vstopanje na tuje trge,” je povedala Irena Meterc. Na agenciji poskušajo slediti novim trendom, ki spreminjajo sodobni svet, zato so v letošnjem letu pomemben razmislek usmerili v postopno izboljševanje obstoječih storitev in snovanje novih. 

Na dogodku je bil svečano razglašen tudi ITM izvoznik leta 2018, GenePlanet, d. o. o., ki je bil izbran med udeleženci preteklih generacij programa ITM. »Podjetje odlikujejo izvozna naravnanost, agilnost in inovativna proaktivnost. Njihovi finančni, izvozni in razvojni kazalniki tudi po objektivnih podatkih dokazujejo stabilnost podjetja, krepitev tržne pozicije v mednarodnem okolju ter rast pozitivnih rezultatov.

V podjetju dosegajo visoko dodano vrednost na zaposlenega, ki se giblje skoraj 30% nad slovenskim povprečjem njihove panoge, povečujejo zaposlovanje in širijo svojo prisotnost na mednarodnih trgih. S svojimi izdelki so prisotni v več kot 30 državah, še letos pa nameravajo aktivirati tudi prvi regijski hub v Singapurju. Pri umeščanju na mednarodne trge so jim ključni odnosi z dobavitelji in partnerji, zato njihov koncept delovanja izhaja iz odprte komunikacije, pogostih interakcij in definiranja jasnih ciljev.

Lasten R&D jim omogoča nenehni razvoj novih izdelkov, ki predstavlja temelj, jedro in smer za nadaljnji razvoj podjetja. Z najnovejšima produktoma NutriSkin iz segmenta »lifestyle« genetskih testov, ki je usmerjen na področje lepote, ter Cancer screen iz segmenta diagnostičnih genetskih testov, ki je namenjen zaznavanju tveganj za rakava obolenja, že vstopajo na nove tuje trge. Za dobro motivacijo zaposlenih skrbijo tudi z izobraževanjem, spodbujajo njihovo osebno rast in strokovni razvoj, zaposlujejo tudi tujce ter na ta način gradijo odprto multikulturno okolje.

Z naložbami v razvoj novih izdelkov in rešitev ter umeščanjem na nove trge z različnimi oblikami delovanja v podjetju GenePlanet zagotavljajo visok obseg in proaktivnost mednarodnega poslovanja. Po Bisnode Success Index, ki je pokazatelj uspešnosti poslovanja podjetja, uvršča bonitetna hiša Bisnode podjetje Geneplanet d.o.o., z 99 od 100 točk med najuspešnejša slovenska podjetja,« je v obrazložitvi ob izboru navedla komisija.

Letos je bilo v program vključenih 15 udeležencev iz malih in srednje velikih podjetij z željo po širitvi izvozne dejavnosti. Udeleženci programa so svoje delo v podjetju sedem mesecev aktivno združevali s strokovnim usposabljanjem. To je bilo izpeljano na štirih dvodnevnih delavnicah »Passport2Export«, v okviru katerih so s pomočjo tujih svetovalcev pripravili izvozni načrt, ki je podlaga za dobro premišljen in učinkovit vstop podjetja na tuje trge.

Na javni agenciji Spirit Slovenija so dodali še, da se je to načrtovanje oblikovalo na dveh dvodnevnih mednarodnih seminarjih v Ljubljani in na petdnevnem sklopu mednarodnih seminarjev v Lidköpingu na Švedskem – vse ob prisotnosti odličnih tujih predavateljev, kateri so vrhunskimi strokovnjaki na svojih področjih in ki so poleg teoretičnih podali predvsem svoja praktična znanja in bogate izkušnje. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.