Naslovnica Trendi EMA FREŠ ali kar dabl treš

EMA FREŠ ali kar dabl treš

Avtor: Spletno Uredništvo

Namesto, da bi sodelovanje Slovenije v izboru najboljše evropske popevke Evroviziji ukinili, saj je drago, ne prinaša nobenih koristi, tekmovanje pa ima namesto skrbi za kakovostno glasbo pogosto politična ozadja, se je RTV Slovenija odločila, da bo državni izbor za sodelovanje (EMA) – podvojila. Letos bosta tako na vrsti EMA in EMA FREŠ za mlajše izvajalce. 

EMA FREŠ ali kar dabl trešČe že vztrajajo pri Evroviziji, bi lahko vsaj izbor EMA FREŠ poimenovali drugače, oziroma bolje (foto: Andres Putting/EBU/RTV Slovenija).

 

Z RTV Slovenija so oznanili, da so objavili povabilo za sodelovanje na izboru slovenskega predstavnika na 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije 2020. Za notranji slovenski izbor EMA 2020 se lahko interesenti prijavijo prek spletnega obrazca na povezavi rtvslo.si/ema2020. Letošnja novost sta 2 kategoriji – ena za novince (EMA FREŠ) in druga za že uveljavljene izvajalce (EMA). Že jeseni bo tako na spletni strani rtvslo.si in na družbenih omrežjih, povezanih s projektom, potekal izbor EMA FREŠ.

V tem ‘mladinskem’ izboru lahko sodelujejo vsi izvajalci, ki do 1. februarja 2020 še ne bodo dopolnili šestindvajset let in do tega dne ne bodo komercialno izdali več kot tri avtorske skladbe. “FREŠ je mlado, novo, drugačno. S projektom EMA FREŠ bomo skušali pritegnili pozornost mlajših glasbenih izvajalcev, ki podajajo in sprejemajo glasbene vsebine prek spleta. Strokovna komisija bo izmed prispelih prijav izbrala najboljše, najbolj izvirne, najbolj ‘freš’ skladbe in te se bodo uvrstile na tekmovanje, ki bo jeseni potekalo na naši spletni strani.

Dnevno bomo na spletni strani RTV Slovenija in na družbenih omrežjih, povezanih s projektom, objavljali skladbe/posnetke in odprli spletno glasovanje za dnevnega zmagovalca,” so sporočili z RTV Slovenija. Dodali so še, da bo tekmovanje na izločanje potekalo v več krogih, na koncu pa se bodo najboljši uvrstili na skupni izbor za Evrovizijo. Sicer je bilo istočasno objavljeno tudi povabilo za uveljavljene izvajalce, med prijavljenimi bo izbirala izključno strokovna komisija. 

V oči pa bode še eno dejstvo in sicer, da je beseda FREŠ popačenka angleške besede ‘fresh’ (sveže). Slovenski slavisti bi zato najbrž lahko upravičeno zahtevali odstop koga od odgovornih urednikov RTV ustanove, saj naj bi slednja primarno skrbela za ohranjanje slovenskega jezika in kulture. Mogoče pa so bili tudi vsi lektorji na nacionalki prav te dni na kolektivnem dopustu…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.