Naslovnica Magazin Elektronska identifikacija v Sloveniji deluje, v EU pa še ne

Elektronska identifikacija v Sloveniji deluje, v EU pa še ne

Avtor: Spletno Uredništvo
Uslužbenci Ministrstva za digitalno preobrazbo so predstavnikom slovenskih bank predstavili aktualne razmere na področju elektronske identifikacije in napovedali novosti, ki se na tem področju obetajo v bližnji prihodnosti.
Elektronska identifikacija v Sloveniji deluje, v EU pa še ne

Grafični prikaz slovenskega sistema elektronske identifikacije (foto: MDP)

Odbor za poslovanje s prebivalstvom, ki deluje v okviru Združenja bank Slovenije, je v okviru svoje seje gostil predstavnike z Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP). Slednji so predstavili aktualne razmere na področju elektronske identifikacije v Sloveniji in napovedali prihajajoče novosti. Tako se obeta nova evropska zakonodaja, ki bo državljanom in podjetjem EU od leta 2026 omogočala uporabo elektronske denarnice za digitalno identiteto.

»Državljani in podjetja bodo lahko z evropsko denarnico opravljali elektronske storitve v javnem sektorju ter tudi na tistih področjih v zasebnem sektorju, kjer se zahteva zanesljiva prijava uporabnika. Na ravni EU se pričakuje, da bo k temu zavezan tudi celotni bančni in finančni sektor, kot na primer za odpiranje bančnega računa na daljavo, odredb plačilnih transakcij in podobno,« so pojasnili z MDP.

Tako bodo začeli na enak način elektronsko poslovati v vseh državah članicah EU. V Sloveniji pa lahko že približno leto dni vsi ponudniki elektronskih storitev (tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju) svojim uporabnikom omogočijo prijavo tudi z elektronsko osebno izkaznico, ki skladno s trenutno veljavno nacionalno in EU zakonodajo zagotavlja najvišjo raven zanesljivosti pri elektronski identifikaciji.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.