Naslovnica Kronika Začenjajo se Roadpolovi dnevi prometne varnosti

Začenjajo se Roadpolovi dnevi prometne varnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se po večini evropskih držav pričenjajo Roadpolovi dnevi prometne varnosti. Potekali bodo vse do 22. septembra, cilj vseh aktivnosti so dnevi brez smrtnih žrtev na evropskih cestah, s poostrenim nadzorom in drugimi aktivnostmi pa se bo akciji pridružila tudi slovenska policija.
Začenjajo se Roadpolovi dnevi prometne varnosti

Letošnje poletje sicer mineva predvsem v znamenju zastojev na slovenskih cestah (foto: FB Slovenska Policija)

V obvestilu za javnost slovenske Policije so spomnili, da po Evropi v cestnem prometu vsak dan umre 70 ljudi. Zato je med dolgoročnimi cilji evropskih držav in tudi Slovenije ta, da v prometu ne bo več nobene smrtne žrtve. Ker največ prometnih nesreč še vedno nastane zaradi napak udeležencev, stroka ugotavlja, da sta za dosego tega ambicioznega cilja ključna ozaveščanje in izobraževanje vseh udeležencev v prometu.

»Roadpolovi dnevi prometne varnosti v naslednjem tednu bodo (pod letošnjim motom v angl. ‘ZeroMeansLife’) tako namenjeni zlasti nagovarjanju strokovne in laične javnosti, naj se aktivno vključi v izobraževalne in preventivne dejavnosti, s katerimi bi pri slehernem udeležencu okrepili zavedanje, da lahko že z majhnimi spremembami svojih navad veliko prispeva k izboljšanju varnosti cestnega prometa,« pravijo na Policiji.

Med letošnjimi aktivnostmi v sklopu kampanje so posebej omenili enodnevni poostreni nadzor, ki bo na vrsti v sredo, 20. septembra. Ta dan bodo policisti na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju svojo pozornost usmerili zlasti v odkrivanje prehitrih voznikov in na tiste, ki se ne držijo predpisanih varnostnih razdalj. Sicer je bil cilj nič žrtev na cestah na dan akcije v preteklih letih že večkrat dosežen, npr. tudi lani in predlani.

Letošnja novost je Roadpolov fotonatečaj, kjer lahko do 22. 9. na platforme Facebooka, Instagrama ali Twitterja vsakdo naložil fotografije na temo prometa, prometne varnosti, prometne kulture in ozaveščanja udeležencev.  Sicer se kampanja Roadpola prepleta z ‘Evropskim tednom mobilnosti’, ki je prav tako na vrsti med 16. in 22. septembrom, v teh dneh pa bodo mnoge slovenske občine z različnimi aktivnostmi spodbujale trajnostno mobilnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.