Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKUZIVNO: Skupina Imset se končno vrača na koncertne odre

EKSKUZIVNO: Skupina Imset se končno vrača na koncertne odre

Avtor: Spletno Uredništvo

IMSET je slovenka glasbena skupina iz Domžal, ki jo zaznamuje predvsem njena glasba – sodobni ‘električni’ rock, oziroma rock s poudarkom na klaviaturah, prav tako je za bend značilen sodoben pristop k glasbenemu biznisu. Po dveh letih korona-premora pa so se fantje pred kratkim vrnili na koncertne odre in že zelo nestrpno čakajo na serijo poletnih nastopov, ko bodo igrali pred precej večjimi množicami.

Skupina Imset (foto: Matic Gabriel/Imset)

Brez koncertov v rock glasbi enostavno ne gre, zato je najbrž tudi Vam v skupini Imset pošteno odleglo, ko so se končno sprostili protikoronski ukrepi. Kakšni so sedaj občutki, ko se nam očitno po dveh letih končno spet obeta ‘normalna’ koncertna sezona? Ste nestrpni, polni energije, željni igranja, morda kaj drugega?

“Koooončno! To je vse kar lahko rečemo, ker saj je fajn, da smo si vzeli čas zase tudi privat in čas za ustvarjanje nove glasbe, ampak oder je le oder. Droga vseh glasbenikov. Izredno veseli, da se spet v normalnih pogojih srečamo na koncertih, zažuramo, nazdravimo in kakšno rečemo.”

Kam se torej odpravljate poleti, pa ne na dopust, ampak na delo? Kje vse boste po Sloveniji igrali v naslednjih mesecih in ali se morda obeta tudi kakšen skok v tujino?

“Težko rečeš, da je delo, če v nečem uživaš. Morda se naveličaš le dolgih voženj nazaj iz koncertov, sicer pa že odštevamo dneve in minute do Gore Rocka, Koncert v Dekanih, Castle Festival, Green Lake, Flosfest in do še mnogo drugih. Tujine smo si vedno želeli in pridno delamo na tem, a zaenkrat letos še ne.”

Nazadnje ste aprila izdali novo pesem in videospot ‘Zadnje slovo’. Ali je res posvečena prav vsem bivšim puncam, ali pa je morda namenjena kateri posebej, in ali je bil zaključni skok v Blejsko jezero hladnejši od snemanja na zasneženem Krvavcu?

“Lahko rečemo, da je točno določeno posvečena večim bivšim, ampak tistim ‘ta izbranim’, vse si ne zaslužijo tega (smeh). Na Blejskem jezeru je zmrzovala predvsem naša igralka Maja Zupan, saj je morala trikrat sredi največje zime, skočiti v hladno jezero. Kader smo hoteli posneti ob točno določeni uri zaradi svetlobe in to imaš ponavadi le par minut.

In ko prvi skok ni šel po planu, potem ni bilo več časa, da bi posušili Majo in njene obleke. Zato smo na Bled prišli še enkrat. Če ne drugega, smo jo vsaj dobro ‘poknajpali’. (smeh)

Vaša dosedanja diskografija od začetkov benda leta 2010 obsega album ‘Persona’ iz leta 2018, 9 ali 10 videospotov in 5 digitalnih singlov. Ali to drži in ali se letos napoveduje kakšen nov glasbeni produkt?

“Vau, smo šli s fanti prav šteti, ker nismo bili prepričani, ali smo že pri takšnih številkah. Bo kar držalo. Trenutno imamo v ozadju na čakanju 2 izjemno velika projekta, eden se nanaša na tujino, drugi pa na slovenskih tleh, ki ju bomo zagotovo ob zeleni luči nemudoma delili z ostalimi, držimo pesti pa, da nam letos, poleg koncertov, uspe lansirati še en energičen glasbeni kaliber.”

Pred skoraj natanko letom dni ste zabeležili doslej največji uspeh na mednarodni sceni in sicer ste se na glasbenem tekmovanju ISC v kar dveh kategorijah prebili med najboljše. Med kar 26.000 prijavljenimi so vas v ‘Top 10’ uvrstili priznani sodniki, med katerimi so bili člani skupin Coldplay in Linkin Park ter Dua Lipa. Kakšna je bila vaša prva reakcija in ali ste potem od tega imeli kakšne otipljive koristi, so se morda odprle kakšne nove priložnosti?

“Že ob prvi razglasitvi, da smo prišli v polfinale se nam je smejalo z mislijo, da smo že sedaj dosegli ogromno in seveda tipično skromno mislili, da je to to. Nato pa 3 mesece kasneje, dobimo rezultate, da smo prišli v sam vrh glasbene smetane tega tekmovanja in se nam je zmešalo od veselja .

Pridno smo izkoristili priložnost, posneli videospot za ‘All The Same’, ker potrebujemo ‘vizitko’ tudi za tujino. Dobili smo nekaj zanimivih kontaktov, z enim prav posebnim izmed njih pa letos štartamo s stopničkami v krajih izven slovenskih meja. Držimo pesti.”

Fantje že kar nestrpno čakajo na poletne koncerte na odprtem (foto: Matic Gabirel/Imset)

Kaj za vaš bend v današnjih časih pomeni promocija vaših pesmi oz. videospotov prek spletnih družbenih omrežij, kako sploh deluje vaša promocija in kdo skrbi zanjo?

“Pomeni ogromno. Če te ni na internetu, skoraj, da ne obstajaš. Zastonj medij, ki pa ga je potrebno pametno in predvsem redno izkoriščati, če ne želiš, da te hitro pozabijo. Po dosedanjih izkušnjah, bi na prvo mesto promocije zagotovo postavili koncerte, da se nekje pojavljaš v živo, te ljudje vidijo, začutijo, se podružijo, takoj za tem pa družbena omrežja, televizija, radio, …”

Kaj pa glede digitalnih singlov – kaj vse bi bilo potrebno, oziroma kaj vse vi se moralo ‘poklopiti’, da bi nek vaš digitalni singel postal svetovno znan?

“Iskreno? Nimamo pojma. Lahko se ti rabi poklopiti samo ena stvar, en singel, en trenutek, pa te odnese v višave, ker lahko pa garaš in garaš pa vseeno ne prideš do tako velikega rezultata. Enostavno po domače rečeno, se ti mora kljub dobri glasbi in trdemu delu, malo tudi ‘posrati’.” (smeh)

Če se vrnemo k vašim mladostniškim začetkom – ali so morda tudi vas v prvih letih zbadali s tem, da ‘samo preigravate tuje komade’, pa ste zato začeli hitro pisati svoje?

“To niti ne, je bila pa vedno želja po avtorskih komadih. Tako iz naše strani, kot iz takratne publike. Se nam pa zdi, da ni benda, ki ne bi začel s priredbami. To je nekaj kar te ‘drajva’ na začetku, da igraš pesmi svojih idolov, ki zažigajo na polno in te dvignejo, ko jih igraš in te tako dvignejo še višje, ko se spraviš ustvarjati svojo glasbo.

Še danes, kljub temu da imamo precej avtorskih komadov, sem pa tja za dušo na koncertih zaigramo kakšno priredbo. Bistvo je, ali v tem uživaš in na odru zažuraš, ali pa se hočeš samo nekomu umetno dokazati. Glasba je življenje, žur, so čustva… in če to skrivaš nekje v sebi, potem najbolje, da odložiš kitaro in mikrofon.”

Vaša glasba sodi v (moderen) rock, a je v njej veliko ‘začimb’, ki jo naredijo še bolj okusno. Ste imeli kakšne posebne vzornike, po katerih ste se zgledovali pri pisanju besedil in glasbe zanje, ali je vaš stil nastal sproti, kar sam od sebe?

“Nekako oboje. Radi smo poslušali domače in tuje nam ljube artiste, se po njih zgledovali, a hkrati razvijali tudi svoj stil glasbe, pisanja besedil, aranžmajev. Zanimivo nam je že, na kakšen nivo smo v teh letih postavili svoj ‘work-flow’. Se nam zdi, da pri ustvarjanju novih idej potrebuješ navdih iz vseh možnih strani, od tvojih glasbenih idolov, do dogodkov ki se ti zgodijo oz. življenja samega.”

Morda za konec še vprašanje o EMI in o Evroviziji. Kaj menite o enem in drugem glasbenem tekmovanju, in ali se nameravate še kdaj udeležiti slovenskega izbora za Pesem Evrovizije?

“EMA je super zadeva za kateregakoli izvajalca, saj vidiš kako tako velik show poteka še iz druge strani in izkusiš, ali si pripravljen za višji profesionalni nivo ali ne. Nastop na EMI je velika popotnica za naprej, še posebej, če ti uspe priti na Evrovizijo. Mi smo jo dobro izkoristili in če pride pravi moment, zagotovo še kdaj.”

Kot večina slovenskih bendov so tudi  Imset dve leti močno pogrešali gnečo pod odrom (foto: Marko Alpner/Imset)

 

 

 

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.