Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Trener Matjaž Kek o Rijeki in reprezentanci

EKSKLUZIVNO: Trener Matjaž Kek o Rijeki in reprezentanci

Avtor: Spletno Uredništvo

Matjaža Keka ni potrebno posebej predstavljati, vsaj ljubiteljem nogometa zagotovo ne. Nekoč odličen igralec Maribora je svojo športno kariero še izdatno nadgradil na trenerski klopi. Naprej je uspešno vodil prav NK Maribor, potem je uspehe nadaljeval na klopi slovenske članske reprezentance, ki jo je kot selektor popeljal do nastopa na svetovnem prvenstvu leta 2010. Leta 2013 je postal trener članske ekipe HNK Rijeka, s katero je letos prvič postal prvak Hrvaške. Pogovor je tekel prav o njegovi Rijeki in o slovenski reprezentanci.

kek 2

Matjaž Kek med mini pripravami Rijeke v Umagu (foto: SU)

Matjaž Kek, kako ocenjujete uvodni del nove sezono vaše Rijeke, mislimo predvsem na evropske nastope in hrvaško prvenstvo?

“Kar se tiče Evrope, je tekmo proti Milanu zaznamoval ta nepotreben gol v zadnjih sekundah, ki je za koga verjetno precej spremenil vizualni učinek. A jaz sem vseeno zadovoljen. Ta nova ekipa, ki jo ustvarjamo potem, ko so nekateri igralci po osvojitvi naslova hrvaških prvakov odšli, je odreagirala dobro. Seveda se nič ne zgodi kar čez noč. V Evropi smo letos igrali proti težkim nasprotnikom, saj so Salzburg, Aek, Olimpiakos in Milan nedvomno kakovostna evropska moštva. Mi sicer poskušamo skozi delo čim prej aklimatizirat vse naše nove igralce – a enim gre hitreje, drugim počasneje. V Hrvaški nogometni ligi smo tudi zato na realnem položaju. Dinamu gre odlično in zbira točke, mi pa smo imeli na začetku sezone nekaj težav. Doživeli smo poraza proti Osijeku in Dinamu, predvsem tisti na domači Rujevici proti Dinamu je bil boleč. A Hrvaško prvenstvo je šele zakorakalo v drugo četrtino in do konca prvenstva je še daleč.”

Nazadnje je prišel še poraz na sosedskem derbiju pri Istri iz Pule, a derbiji so pač nepredvidljivi, Istra pa je tudi vodilnemu Dinamu odščipnila točko. Kljub vsem zamenjavam v igralskem kadru pa Rijeki že štiri leta zapored uspeva dvigovati kakovostno raven ekipe, kar je v sodobnem nogometu izjemno težko.

“Zgodba, ko moraš obenem ustvarjati igro, nenehno uveljavljati nove igralce in še dosegati pričakovane rezultate, je ravno tisto, kar pri nas v NK Rijeka dela razliko. Mi smo pač odvisni od prodaje igralcev, zato jih moramo ob ustvarjanju rezultatov tudi razvijati. Naša sredstva so omejena, italijanskega kapitala zdaj že dve leti ni več, zato živimo od tega, kar ustvarimo. V nekem trenutku je potrebno sprejeti ta izziv, je pa to po drugi strani zanimivo in vedno se nekaj dogaja. Seveda bi rad, da enkrat ostane ekipa skupaj vsaj za leto in pol, ali dve sezoni. Že v pretekli sezoni smo dokazali, da lahko, če ima trener ekipo malo več časa na razpolago, tudi vzpostavimo neke avtomatizme. Potem so šele možni primerno visoki rezultati, ki so se celo dvignili, odkar je v Rijeki prisotna klubska garnitura z Damirjem Miškovićem.”

O Mariboru tokrat ne bomo spraševali, kako pa ocenjujte zadnje dogajanje glede slovenske članske reprezentance?

“Reprezentanca je tudi na odločilni tekmi proti Angliji odigrala dobro tekmo, zaslužili bi si vsaj neodločen rezultat, a se je zgodilo podobno kot nam z Rijeko v Milanu – nepotreben gol v zadnjih sekundah, kar se je že dogajalo skozi cel ciklus. Sam sicer gledam na to povsem neobremenjeno, kot nekdo, čigar srce je vedno na strani slovenske reprezentance. Glede prihodnosti slovenske reprezentance sem optimist. Imamo mnogo mladih igralcev, perspektiva za novi ciklus je dobra. Že nič kolikokrat pa sem dejal, da je naša reprezentanca zmagovala tedaj, ko je bila vsa nogometna Slovenija enotna. Ko smo bili vsi enotni, smo dosegali dobre rezultate in se uvrščali na največja tekmovanja. To je zame edina ‘filozofija’. Vsi tisti, ki so za to odgovorni, pa naj poskrbijo, da se bo to tudi zgodilo,” je pogovor zaključil Kek.

Kekovo ime se je seveda takoj pojavilo med ugibanji o novem slovenskem slektorju. A dokler bo uspešen pri Rečanih, bo reški ‘kralj Matjaž’ Kek kot pravi profesionalec zelo težko sedel na kakšno drugo klop.

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.