Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Selektor Veselin Vujović pred EP v rokometu

EKSKLUZIVNO: Selektor Veselin Vujović pred EP v rokometu

Avtor: Spletno Uredništvo

56-letni Veselin Vujović je legenda svetovnega rokometa, saj je v njemu že kot igralec osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. V njegovi zbirki so olimpijsko zlato in bronasto odličje, medalje s svetovnih in z evropskih prvenstev, naslovi klubskih prvakov Evrope in prvi podeljeni naziv mednarodne zveze za najboljšega igralca na svetu. Trenutno uspešno zaseda položaj  selektorja slovenske moške rokometne reprezentance, poleti pa se je preselil v Koper in prevzel vodenje tamkajšnjega prvoligaša. Čez nekaj dni ga s slovensko reprezentaco že čakajo pripave na bližnje evropsko prvenstvo, ki ga bo januarja gostila sosednja Hrvaška.

sandi dela 2

Veselin Vujović in člani slovenske rokometne reprezentance na eni lanskih pripravljalnih tekem (foto: SŠ)

 

Slovenski selektor Veselin Vujovič je pred dnevi razkril seznam 21 rokometašev, na katere računa na uvodnem zboru prihodnji teden. V Zrečah bodo najprej preverili dejansko zdravstveno stanje prisotnih, a bodo tudi hitro zavihali rokave in začeli ‘na polno’, kar potrjuje tudi selektor. 

Z reprezentanco se dobimo 26. decembra v Zrečah, a tega ne moremo več imenovati testiranje, ampak že kar priprave na evropsko prvenstvo. Testiranja smo že opravili, poleg tega pa so vsi potencialni reprezentanti že pred časom dobili individualne programe vadbe, ki jim jih je pripravil kondicijski trener dr. Primož Pori. Zaznali smo namreč, da imajo nekateri igralci določene težave, kar je povezano tudi s fizično pripravljenostjo. Zato bo v Zrečah od 26. do 31. decembra Pori vodil vse jutranje treninge, da se fantje regenerirajo, si malce opomorejo od dolge in naporne sezone, popoldansko vadbo pa bom vodil jaz. Upam, da se bodo v Zrečah vsi pojavili zdravi. Vemo, da sta bila Jure Dolenec in Nik Henigman operirana, a pričakujemo, da lahko pravočasno okrevata. Sicer v reprezentanci vlada posebna kemija, to je dobra skupina, ki komaj čaka, da se spet zbere skupaj. Upam, da bomo v takšnem pozitivnem ambientu potem v januarju odigrali prijateljske tekme z Iranom in dvakrat s Srbijo, 12. januarja zjutraj pa že potujemo na EP na Hrvaško.”

Na evropskem prvenstvu bodo v naši skupini reprezentance Nemčije, Makedonije in Črne Gore. Gre za ekipe, ki igrajo čvrst rokomet, precej na moč. Ali ste prav zaradi tega za prijateljske tekme slovenske izbrane vrste izbrali Srbe in Irance?

“Tako je, drži, podobno vprašanje pa je bilo zastavljeno tudi na zadnji novinarski konferenci. Evropsko prvenstvo je bolj kakovostno od svetovnega. Tu ni lahkih nasprotnikov. Potrošnja energije in ‘materiala’ bosta velika. Kdor bo vzdržal, kdor bo pogumno in zdrav dočakal drugi del tekmovanja, ta bo tudi bližje medalji. Iskreno upam, da se bomo mi prebili v drugo fazo, kjer bomo potem najverjetneje igrali proti Danski, Španiji in Madžarski. Na teh tekmah bomo morali odigrati dobro, potem pa bomo videli. Vem, da bomo imeli tudi močno podporo naših navijačev s tribun, da se organizira posebni vlak in avtobusi za Zagreb. Pričakujem polno Slovencev na tribunah zagrebške Arene in to bo velika vzpodbuda za reprezentanco.”

Ali bo morda tekma proti Črni Gori, od koder prihajate, za vas nekaj posebnega?

“Ha, ha. Bo, bo. Pa tudi proti Makedoniji bo, saj sem tam delal pet, šest let. Bil sem celo prvi selektor Makedonije. Ljudje me dobro poznajo, jaz dobro poznam igralce… Pa to ne velja le za Črno Goro in Makedonijo – vedno, ko se srečamo ekipe iz nekdanje Jugoslavije, gre za nekaj posebnega. Emocije so prisotne, vsi se dobro poznamo in zato nobenemu ni lahko. Mislim, da je Slovenija trenutno za odtenek bolj kakovostna od Makedoncev in Črnogorcev. Toda moramo spoštovati vsakogar in obenem verjeti v sebe. Le s takšnim pristopom lahko pridemo do dobrih rezultatov.”

Koper, kjer sedaj trenirate lokalnega prvoligaša, ste v vlogi selektorja prvič obiskali prav na evropskem prvenstvu. To je bilo 2004, ko je EP gostila Slovenija, naša reprezentanca pa je tedaj tudi osvojila srebrno medaljo. 

“Res je, tedaj sem bil selektor Srbije in uspešno smo se prebili skozi ‘skupino smrti’, v kateri so bili še Francija, Nemčija in Poljska. Upam da bom s Slovenijo tudi tokrat podobno uspešni, čeprav naš cilj ni izključno uspeh na tem prvenstvu. Mi delamo tudi nekoliko širše, na afirmaciji naših igralcev, na dviganju ratinga slovenske reprezentance. Seveda bomo naredili vse, da pridemo do čim boljšega rezultata in igralci bodo vedno dali prav vse od sebe, a v sodobnem rokometu odločajo malenkosti – ena izgubljena žoga, en strel na gol, ena sodniška odločitev. Mislim, da smo na pravi poti, da smo že dvignili naš nivo igre, odgovornosti in  moči igralcev, ki nastopajo za reprezentanco. Sedaj imamo tudi več robustnih igralcev, ki lahko odgovorijo na vse izzive sodobnega rokometa.” 

vujo 12

Tako je nedavno temperametni Vujović pristal na tribunah škofjeloške dvorane Poden (foto: FB 12. Kopra)

Omenili ste sodniške odločitve. Znan ste kot zelo ‘živahen’ trener, pred kratkim ste bili v Škofje Loki tudi izključeni. Sedaj že nekaj mesecev zelo od blizu spremljate dogajanje prvi slovenski ligi, nas pa zanima, kako kakovostno se vam zdi sojenje v domačem klubskem prvenstvu?

Tega ne bi rad preveč tega komentiral. Lahko le povem, da je tudi v Sloveniji nekaj dobrih sodniških parov, a generalno gledano, tudi dejstvo, da na evropski sceni ni opaznega deleža slovenskih sodnikov, kaže na to, da sojenje le ni na dovolj visokem nivoju. Kadarkoli pa opozorim na to, se potem vedno pojavi kdo, ki želi dokazati, kako oni obvladajo in kako so večje avtoritete od Veselina Vujovića. Žalostno, ampak pač tako je. Kako naj jaz kot trener učim igralce igrati čvrsto obrambo, če jih potem izključujejo po kriterijih, ki so povsem drugačni kot pri reprezentančnih ali evropskih tekmah. Pa to ne velja le za slovenski moški rokomet, ampak tudi za ženskega.

Po zmagi Kopra proti Jeruzalemu iz Ormoža v zadnjem krogu jesenskega dela tekmovanj v prvi slovenski ligi ste takoj odpotovali v Srbijo, natančneje v domači Šabac. Kje pa boste preživeli novoletno noč?

“Tudi zadnji dan leta imamo z reprezentanco trening v Zrečah, potem se spet dobimo že 2. januarja. Po pravici povedano, še ne vem, kje bom praznoval. Zagotovo bom s soprogo, nismo pa se še odločili, kje bomo. Vsekakor pa že sedaj vsem želim vesele praznike.”

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.