Naslovnica Gospodarstvo Dva tisoč zaposlitev za nedoločen čas in izvoz v Rusijo

Dva tisoč zaposlitev za nedoločen čas in izvoz v Rusijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Na domačem gospodarskem področju je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje pravkar objavil novo ‘Javno povabilo delodajalcem za izvedbo ukrepa Hitrejši vstop mladih na trg dela’. Glede tujine pa je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport naložilo izvoznikom, da morajo sami preverjati, če bi njihovo blago s posebnega seznama EU morda na koncu pristalo v Rusiji.
Dva tisoč zaposlitev za nedoločen čas in izvoz v Rusijo

Mladi delavki za računalnikom (foto: pxhere.com)

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je včeraj na svoji spletni strani objavil novo ‘Javno povabilo delodajalcem za izvedbo ukrepa Hitrejši vstop mladih na trg dela’. Prek tega povabila želijo omogočiti zaposlitev približno okvirno 2.000 brezposelnim mladim iz ciljne skupine in sicer za nedoločen čas. V poštev pridejo osebe, ki so prijavljene v evidenci brezposelnih oseb pri ZRSZ in so stare manj kot 30 let.

»Delodajalci bodo za zaposlitev mlade osebe prejeli mesečno subvencijo v višini od 300 do 420 evrov, ki se bo izplačevala največ 18 mesecev. Mesečna subvencija se zviša za 70 evrov v primeru, da delodajalec osebo vključi v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje. Na voljo je več kot 23 milijonov evrov iz sredstev« so sporočili z Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) pa je objavilo zanimivo obvestilo za slovenske izvoznike. Zaradi dogajanja v Ukrajini in sankcij proti Rusiji morajo biti izvozniki sami pozorni, da njihovo blago, ki bi ga Rusija lahko uporabila v različne vojaške namene, pri izvozu v države izven EU nazadnje ne konča v Rusiji. Gre za blago, ki je na t.i. ‘Seznamu skupnega prednostnega blaga (angleško Common High Priority List)’.

Na tem spisku so npr. elektronska integrirana vezja, stroji za sprejemanje, pretvorbo in prenos ali regeneracijo glasu, slike ali drugih podatkov, fotosenzitivne polprevodniške naprave, kroglični ležaji, tiskana vezja… MGTŠ torej pričakuje, da se bodo izvozniki lotili tudi policijsko-obveščevalnih aktivnosti in sami raziskovali, kaj se z njihovim blagom dogaja na poti do končnega uporabnika in sicer v državah izven EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.