Naslovnica Gospodarstvo Na sejmu Agra tudi o konoplji in afriški prašičji kugi

Na sejmu Agra tudi o konoplji in afriški prašičji kugi

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Včeraj se je v Gornji Radgoni zaključil tradicionalni kmetijski sejem, ki je pomemben katalizator za razvoj kmetijske in sorodnih gopodarskih panog v Sloveniji. Zadnji dan sejma AGRA je minil v znamenju avstrijske Štajerske, naravnih parkov, ekološkega kmetijstva, pridelovalcev zelenjave in civilne iniciative Ekoci.

agraNa sejmu Agra so se letos posvetili kmetijstvu, gozdarstvu, ribištvu, industrijski konoplji in afriški prašičji kugi (foto: mkgp.gov.si)

 

Na sejmu Agra je letos še posebej aktivno sodelovalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP). Po mnenju državne sekretarke mag. Tanje Strniše je sejem AGRA 2018 v celoti izpolnil tako pričakovanja ministrstva kot tudi obiskovalcev. MKGP se je na sejmu tudi letos zelo podrobno predstavilo in sodelovalo, tako z razstavnim prostorom, številnimi okroglimi mizami in strokovnimi posveti, aktivno udeležbo predstavnikov ministrstva na dogodkih ter organizacijo mednarodne konference pred samim začetkom sejma.

Mag. Strniša je sicer zadnji dan sejma dopoldan na razstavnem prostoru MKGP ob kavici poklepetala z mladimi kmeti, nato pa se je udeležila posveta z naslovom Industrijska konoplja – izzivi v bio krožnem gospodarstvu v praksi, ki ga je pripravila Eko civilna iniciativa Slovenije. Na razstavnem prostoru MKGP so bili sicer letos v središču pozornosti mladi kmetje, prvič pa sta bili pomembneje izpostavljeni tudi področji slovenskega ribištva (akvakultura) in gozdarstva.

Obiskovalci so lahko sodelovali v nagradnih igrah, si ogledali akvarij z najbolj pogostimi ribami v slovenski akvakulturi in okušali jedi iz slovenskih ribiških proizvodov. Kmetje in lastniki gozdov so pri predstavnikih ministrstva prejeli aktualne informacije o možnih finančnih podporah za različne investicije ter novi obveznosti vodenja evidenc in petletnega hranjenja dokumentov o lesu in lesnih proizvodih.

Predstavniki Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so predstavljali ukrepe kmetijske politike, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je ozaveščala o preventivnih ukrepih za preprečevanje afriške prašičje kuge. Sektor za podeželje je predstavljal vsebine Programa razvoja podeželja s poudarkom na ozaveščanju o problematiki invazivnih tujerodnih rastlin in pomembnosti ohranjanja mejic.

Na razstavnem prostoru so vsak dan gostili mlade prevzemnike kmetij, ki so prejeli sredstva PRP 2014-2020: Borisa Svenška, Darjo Šolar (Čebelarstvo, medičarstvo in čebelarstvo Šolar), Matica Vizjaka (Kmetija Vizjak), Metoda Gutmana (PANON wine), Igorja Paldaufa (Kmetija Paldauf) in Jernejo Jančar. MKGP je na AGRI organiziral tudi osem okroglih miz in deset strokovnih posvetov, na katerih so sodelovali predstavniki ministrstva, drugi gostje iz gospodarstva, državne uprave, izobraževanja, primeri dobrih praks v kmetijstvu, ribištvu in gozdarstvu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.