Naslovnica Gospodarstvo Digitalno gospodarstvo, robotika, enakost in plačevanje prispevkov

Digitalno gospodarstvo, robotika, enakost in plačevanje prispevkov

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Dunaju se danes končuje dvodevno neformalno srečanje evropskih ministric in ministrov za zaposlovanje in socialno politiko. Gostiteljica srečanja je avstrijska ministrica Beate Hartinger-Klein, osrednja tema pa so delovna mesta v digitalnem gospodarstvu, kar je ena prednostnih nalog avstrijskega predsedovanja.

IMG 1699Tehnološke novosti prinašajo veliko novih izzivov za politiko, na koncu pa je vedno govora o obdavčitvah (foto: mddsz.gov.si)   

Novi načini dela, ki nastanejo zaradi digitalizacije, zahtevajo skupno razumevanje in skupna pravila znotraj enotnega trga, da se prepreči izkrivljanje konkurence. Na podlagi 18-mesečnega programa predsedujočega tria (poleg Avstrije sta v njem še Estonija in Bolgarija) bo avstrijsko predsedstvo primarno pozornost namenilo delovnim mestom v digitalnem gospodarstvu, tako z vidika pogojev dela in zaposlovanja, kot tudi z vidika socialne in delovne zakonodaje.

Robotika, predvsem njen vpliv na kakovost in obseg dela, je drugi vidik digitalizacije, ki mu bo avstrijsko predsedstvo namenilo pozornost na neformalnem srečanju. Prvi dan srečanja je bil namenjen delovnim mestom v digitalnem gospodarstvu, ki odpira nove možnosti zaposlovanja in dostopa na trg dela, ob tem pa predstavlja izzive za delovno pravo, pogoje dela in socialno zaščito.

Uvodni dan zasedanja so prisotni ministrice in ministri sodelovali v plenarni razpravi, ki je bila osredotočena na glavne izzive v posameznih državah članicah. Pudarek je bila na novih oblikah dela s poudarkom na digitalnem gospodarstvu, o možnostih izkoriščanja dinamike konkurenčnosti digitalnega gospodarstva ob hkrati ohranitvi uveljavljenih standardov socialnega in delovnega prava, o podpori na evropski ravni ter o iskanju rešitev za odpravljanje neenakosti med spoloma (povezane z digitalizacijo v smislu plačila ali dostopa do trga dela).

V nadaljevanju srečanja so na Dunaju potekale tri sočasne delavnice in sicer o zaposlitvah v digitalnem gospodarstvu in s tem povezanimi izzivi delovne zakonodaje (vodil jo je nemški državni sekretar za delo in socialne zadeve Björn Böhning), o izzivih socialne zaščite (vodila jo je irska ministrica za zaposlovanje in socialno zaščito Regina Doherty) ter o možnostih, ki jih omogočajo nove oblike dela za boljši dostop do trga dela za invalide (vodila jo je romunska ministrica delo in socialno pravičnost Lia-Olguţa Vasilescu).

“Slovenska državna sekretarka Martina Vuk je sodelovala v delavnici o izzivih socialne zaščite. Medtem ko inovativne storitve in poslovni modeli, ki jih omogoča digitalizacija, omogočajo povečanje učinkovitosti ter potrošnikom ponujajo večjo izbiro, imajo po drugi strani znatne posledice za trg dela in organizacijo dela, kot so povečanje dohodkovnih neenakosti in zmanjšanje dostopa do sistemov socialne varnosti, kar bi se lahko za nekatere skupine delavcev izkazalo za negativno, če ne bo ustreznega ukrepanja na evropski in nacionalni ravni,” so zapisali na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS (MDDSZ).

“Kljub temu, da socialni sistemi v Evropi vzdržujejo visoko raven socialne varnosti in blaginje, pa rast nestandardnih oblik zaposlovanja, ki jih prinaša digitalizacija, pomeni, da vse večji delež delovne sile ne prispeva v uveljavljene sisteme socialne varnosti in jih ne koristi, npr. zavarovanje za primer brezposelnosti ter zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,” skrbi MDDSZ, s tem pa se bodo zagotovo strinjali pri Finančni upravi RS (FURS)

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.