Naslovnica Magazin Digitalna skupščina in Pogled v digitalno prihodnost

Digitalna skupščina in Pogled v digitalno prihodnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Francoski Toulouse je gostil dvodnevno zasedanje Digitalne skupščine, osrednja tema pa je bila enaka naslovu dogodka – ‘Pogled v digitalno prihodnost’. Govora je bilo o tem, kako najbolje izkoristiti informacijsko komunikacijsko tehnologijo (IKT) za podporo podnebnim ciljem EU, kako čim bolj zmanjšati emisije tega sektorja, kako lahko EU najbolje okrepi svoje vrednostne verige za ključne tehnologije, kako se lahko pomaga oblikovati metaverse in pa tudi o digitalnem razvoju Ukrajine.
Digitalna skupščina in Pogled v digitalno prihodnost

Eno od omizij o digitalni prihodnosti in analogna sedanjost v ozadju mize (foto: FB Digital Skills EU)

Na Digitalni skupščini z naslovom ‘Pogled v digitalno prihodnost’, ki jo je te dni gostil francoski Toulouse, so visoki predstavniki Komisije EU, Evropskega parlamenta in držav članic EU, direktorji vodilnih podjetij in vrhunski akademiki razpravljali o številnih konkretnih temah. Govora je bilo o podnebnih ciljih EU, o zmanjševanju emisij, o krepitvi vrednostne verig EU za ključne tehnologije in o oblikovanju metaversov.

Digitalno skupščino 2022 sta soorganizirala Evropska komisija in francosko predsedstvo, osredotočila pa se je predvsem na vprašanja, povezana s suverenostjo in z neodvisnostjo EU. Posebna pozornost je bila namenjena podpori povezljivosti in spodbujanju digitalnega razvoja v Ukrajini med vojno in po njej (čeprav trenutno nič ne kaže, da bo spopadov konec že v bližnji prihodnosti, ampak se zdi, da bodo trajali še leta in leta).

»Ocenjeno je, da sektor IKT prispeva približno tri odstotke svetovnih emisij ogljikovega dioksida, trenutni trendi pa kažejo na vse večji okoljski odtis. Tehnologija lahko za 15 do dvajset % pomaga zmanjšati emisije v energetskem, prometnem in kmetijskem sektorju. Udeleženci so razpravljali tudi o tem, kako lahko čim bolj povečamo pozitivne učinke IKT in zmanjšamo njihove negativne učinke na okolje ter kakšne spodbude so najboljše,« so pojasnili s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.