Naslovnica Magazin Digitalna agenda – digitalizacija EU in Slovenije

Digitalna agenda – digitalizacija EU in Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Marca 2010 je Evropska komisija, da bi omogočila izhod iz krize in gospodarstvo EU pripravila na izzive naslednjega desetletja, začela s strategijo Evropa 2020 – Strategija za pametno, trajnostno in vključujočo rast. Digitalna agenda je ena izmed sedmih vodilnih pobud strategije Evropa 2020 in je namenjena določitvi ključne vloge, ki jo bo morala igrati uporaba informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), če želi Evropa doseči svoje cilje za leto 2020.

digital hintergrund
Prihodnost bo digitalna (vir slike: publicdomainpictures.net)

Digitalna agenda zastavlja visoke cilje glede širokopasovnih povezav. Vsi državljani EU naj bi imeli do leta 2020 pa širokopasovni dostop s hitrostjo 30 megabitov na sekundo (Mbps), od tega pa naj bi bila vsaj polovica evropskih gospodinjstev naročena na hitrost 100 Mbps. To naj bi močno prispevalo h gospodarski rasti Evropske unije, koristi digitalne dobe pa naj bi uživala celotna družba.

Področja ukrepov Digitalne agende temeljijo na sedmih stebrih: živahen enotni digitalni trg, interoperabilnost in standardi, zaupanje in varnost, hitri in ultrahitri dostop do interneta, raziskave in inovacije, izboljšanje digitalne pismenosti, znanj in vključenosti, koristi za družbo EU, ki jih omogoča IKT.

V okviru Digitalne agende so bili sprejeti trije akti, ki se med seboj dopolnjujejo, in ki naj bi olajšali vzpostavitev in uveljavitev širokopasovnega dostopa do interneta visokih in ultravisokih hitrosti v EU: priporočilo Evropske komisije o reguliranem dostopu do dostopovnih omrežij naslednje generacije (NGA), predlog Evropske komisije za sklep Evropskega parlamenta in Sveta o petletnem programu za spodbujanje učinkovitega upravljanja radiofrekvenčnega spektra in sporočilo o širokopasovnih povezavah, v katerem je poleg sotalega napovedano, da nameravata Evropska komisija in Evropska investicijska banka oblikovati instrumente za financiranje širokopasovnih projektov.

Na podlagi Okvirne direktive o telekomunikacijah so države članice obvezane zagotoviti, da njihovi regulatorni organi dosledno upoštevajo priporočilo Komisije o reguliranem dostopu do dostopovnih omrežij naslednje generacije in upravičijo vsako odstopanje od njega.

Evropska komisija namerava z navedenimi ukrepi spodbuditi javne in zasebne naložbe v širokopasovna omrežja visokih in ultravisokih hitrosti, ki naj bi pospešile povpraševanje po storitvah, za katere so potrebna širokopasovna omrežja in s tem sprožile uspešen cikel gospodarske rasti v EU. (vir: akos-rs.si)

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.