Naslovnica Magazin Dan varnejše rabe interneta v znamenju zaščite mladine

Dan varnejše rabe interneta v znamenju zaščite mladine

Avtor: Spletno Uredništvo
Po vsej Evropski uniji so včeraj obeležili 20. Dan varnejše rabe interneta, ki je potekal pod sloganom ‘Naredimo internet boljši ter varnejši za otroke in mlade’.
Dan varnejše rabe interneta v znamenju zaščite mladine

Sicer želi EU bolje zaščititi mlade, a se na mladoletne osebe ne bi smelo prelagati tudi odgovornosti (foto: pxhere.com)

Ob obeležitvi letošnjega ‘Dneva varnejšega interneta’, ki je bil že 20. po vrsti, si je Komisija EU za cilj zadala opolnomočiti otroke (?) in mlade za varno ter obenem tudi bolj  odgovorno uporabo novih digitalnih pripomočkov. Tudi zato je dan potekal pod sloganom ‘Naredimo internet boljši ter varnejši za otroke in mlade’. V EU namreč danes živi okrog 80 milijonov prebivalcev, ki še niso polnoletni.

Strukture EU so že uvedle več ukrepov za njihovo zaščito na spletu. Ti ukrepi vključujejo ‘Evropsko deklaracijo o digitalnih pravicah in načelih’, ki vsebuje posebne zaveze glede otrok na spletu. Podobno med novejše ukrepe EU sodi ‘Zakon o digitalnih storitvah’, ki je začel veljati lani novembra, uvedel pa je še strožja pravila za zaščito zasebnosti, splošne varnosti in varnosti mladoletnikov, ter tudi ‘Evropska strategija za boljši internet za otroke’.

Komisija EU je ob 20. ‘Dnevu varnejšega interneta’ objavila otrokom prijazno različico strategije ‘Boljši internet za otroke’ v vseh uradnih jezikih EU in v ukrajinskem jeziku, izdala spletno igro o digitalnih načelih ter otrokom primerno verzijo ‘Deklaracije o digitalnih načelih’, tako da slednji spoznajo svoje pravice v digitalnem svetu. Skupna želja je, da bi bila naslednja generacija digitalno še precej bolj kompetentna in tudi bolj samozavestna.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.