Naslovnica Slovenija Dan generala Maistra v Letu generala Maistra

Dan generala Maistra v Letu generala Maistra

Avtor: Spletno Uredništvo
Današnji dan v Sloveniji mineva tudi v znamenju prav posebne obletnice. Dne 29. marca leta 1874 se je namreč rodil slovenski narodni junak – general Rudolf Maister. Leto 2024 pa je obenem tudi ‘Leto generala Rudolfa Maistra’.
Dan generala Maistra v Letu generala Maistra

Grafika ob Letu generala Rudolfa Maistra z generalovim spomenikom (foto: MO)

Danes mineva 150 let, odkar se je v Kamniku rodil general Rudolf Maister. V slovensko zgodovino se je zapisal ob koncu I. svetovne vojne, ko je z vojaškimi akcijami poskrbel, da so Maribor ter širša področje Štajerske in Koroške pripadla nastajajoči državi južnih Slovanov. Če ne bi bilo Maistra, bi danes slovenska severna meja izgledala bistveno drugače. Vendar pa general ni bil le vojak, ampak tudi umetnik, zbiratelj in diplomat.

»Maister je svoje življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig. Ves čas je bil družbeno in družabno aktiven ter neumorno podpiral slovensko umetnost in kulturno dogajanje. Po upokojitvi se je posvečal dokumentiranju ter objektivnemu predstavljanju vojaškega in političnega dogajanja v desetletju 1912–1922.

Njegovo celotno delovanje je bilo prežeto z domoljubjem in vizijo po uresničenju slovenske ozemeljske celovitosti,« so se svojega vzornika spomnili v Slovenski vojski (SV), oz. na Ministrstvu za obrambo (MO). Ker je po vladnem odloku leto 2024 tudi ‘Leto generala Rudolfa Maistra’, so na MO praznovanja pričeli že prejšnji mesec – z literarnim večerom že na predvečer kulturnega praznika, ki je potekal v osrednji dvorani ministrstva, katero so poimenovali prav po generalu.

Poleg tega so na MO zagnali novo spletno stran, na kateri obveščajo o vseh dogodkih, s katerimi bodo v letu 2024 počastili generalov spomin. Že predvčerajšnjim je Minister za obrambo osebno položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku, na tej slovesnosti pa sta sodelovala tudi vojaški orkester in častna garda Slovenske vojske.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.