Naslovnica Šport Dan čistega nogometa, stave, doping in redna skupščina NZS

Dan čistega nogometa, stave, doping in redna skupščina NZS

Avtor: Spletno Uredništvo

Nogometno zvezo Slovenije te dni čakata nekaj pomembnih aktivnosti oziroma dogodkov. Prva je akcija ‘Dan Čistega športa’, ki sicer traja že od konca prejšnjega tedna. V četrtek pa bo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo na vrsti redna letna skupščina Nogometne zveze Slovenije.

nzs brdo 2

 Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju bo ta teden gostil skupščino Nogometne zveze Slovenije (foto: nzs.si)

 

Še najbolj zanimivo bo dogajanje na redni letni skupščini Nogometne zveze Slovenije, ki vedno postreže s kakšno novostjo. NZS je namreč krovna organizacija slovenskega nogometa, skupščina pa je njen najbolj pomemben vsakoletni dogodek. Na Brdu pri Kranju bo v četrtek govora o financah NZS v letu 2017, o delovanju organov NZS in najbrž tudi licenciranju nogometnih klubov za naslednjo sezono. V pričakovanju skupščine NZS so svojo stanovsko skupščino že opravili slovenski nogometni sodniki, danes jo bodo še v združenju nogometnih trenerjev.  

Pravkar pa poteka kampanja ‘Play True Day’, ki jo v Sloveniji poznamo pod imenom ‘Dan čistega športa’. Gre za aktivnosti, ki so namenjene promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. Namen preventivnih aktivnosti je seznaniti športnike, športno in splošno javnost o boju proti dopingu. Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) aktivnosti izvaja v sodelovanju z različnimi organizacijami v tednu pred in po 10. aprilom (ki je uradni datum kampanje).

Promocijske aktivnosti na nogometnih zelenicah so bile izvedene v sklopu tekem 26. kroga Prve lige Telekom Slovenije, na tekmah 20. kroga 1. SML/SKL ter na kvalifikacijski tekmi ženske reprezentance proti Islandiji. Moštva so v okviru promocijskih aktivnosti prejela majice z napisom ‘Igram pošteno’, ki so jih igralci oblekli ob izhodu na igrišče pred začetkom tekem, so sporočili z NZS.

Pobudo za ‘Play True Day’ je v letu 2014 dalo južnoameriške države, ki so, v sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in na podlagi Montevideo deklaracije, razglasile 10. april za ‘Play True Day’. Sicer se je v zadnji letih (tudi v treh mednarodnih aferah) izkazalo, da ima slovenski nogomet težave predvsem s stavami in z nameščanjem tekem. Na prvi pogled se zdi, da z dopingom v slovenskem nogometu doslej ni bilo težav.

Po neuradnih podatkih naj bi od osamosvojitve do danes ‘na dopingu’ ujeli le dva nogometaša. A je bila uporaba na primer efedrina nekoč pogosta praksa, saj dopinški testi dolga leta sploh niso obstajali. Danes se testi še vedno (pre)redko izvajajo, saj niso prav poceni. Tudi Slovenska protidopinška agencija SLOADO obstaja komaj od leta 2013. Zadnja afera z dopingom iz mariborske bolnišnice pa spet opozarja na to, kako pomembno je osveščanje vseh nogometašev, še posebej tistih, ki niso profesonalci – torej mlajših igralcev in nogometašev amaterjev.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.