Naslovnica Gospodarstvo Poslovanje s kriptovalutami so klasificirali že pred desetletjem

Poslovanje s kriptovalutami so klasificirali že pred desetletjem

Avtor: Spletno Uredništvo

Kriptovalute so vse bolj popularno virtualno plačilno sredstvo, ki nastane s postopkom rudarjenja. Gre za reševanje kriptografskih algoritmov, kar zahteva zelo zmogljive računalniške procesorje in porabi veliko električne energije. Ker obstajajo šele od leta 2009 in so v Sloveniji postali popularni šele lani, je Statistični urad RS objavil dodatno pojasnilo, kako je s klasifikacijo gospodarskih dejavnosti, ki so povezane s kriptovalutami.

kryptocurrency 3085139 960 720Zanimivo, da je SURS že v klasifikaciji leta 2008 predvidel možnost podobnih kripto-dejavnosti (foto: pixabay.com)

    

Po Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost spada med računalniške storitve obdelave podatkov. To velja za preverjanje in potrjevanje transakcij, ki so se opravile s kriptožetoni, in tudi za reševanje kriptografskih algoritmov. Tovrstno rudarjenje se po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 uvršča v dejavnost 63.110. Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti, pa po Klasifikaciji proizvodov po dejavnosti (CPA) sodijo v kategorijo 63.11.11 Obdelava podatkov: omogočanje uporabe naprav ali mrež za obdelavo podatkov.

“Trgovanje s kriptovalutami sestoji iz nakupa in/ali prodaje kriptovalut. To dejavnost lahko opravljamo bodisi zase ali za naročnika. Poteka prek posebnih menjalnih platform (virtualnih tržnic), ki delujejo kot posredniki. Trgovanje s kriptovalutami za naročnika se kot dejavnost obravnava kot posredništvo pri prodaji.

Virtualne valute niso taka plačilna sredstva, kot jih pokrivata oddelka 64 Dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov ali 66 Pomožne dejavnosti za finančne in zavarovalniške storitve iz področja K Finančne in zavarovalniške dejavnosti iz evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in posledično nacionalne Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD), in zato dejavnosti trgovanje s kriptovalutami ne uvrščamo v to področje, ampak (trenutno) med dejavnosti iz področja N Druge raznovrstne poslovne dejavnosti po SKD: 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje; po CPA: 82.99.19 Druge pomožne poslovne storitve, d. n.,” so sporočili s SURS-a.  

Tudi provizije oziroma plačila za storitev menjave običajnih valut v virtualne, kot tudi storitve, povezane s posredovanjem menjalnih platform, pa storitve elektronskih denarnic, storitve kriptografskih tokenov (žetonov) ter svetovanje v zvezi s prodajo ali nakupom kriptovalut se uvrščajo enako.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.