Naslovnica Slovenija Dan Afrike v Ljubljani

Dan Afrike v Ljubljani

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljana gosti 13. mednarodno konferenca, poimenovano ‘Dan Afrike’. Udeleženci so se posvetili predvsem pravičnemu zelenemu prehodu, učinkovitemu soočanju s trojno okoljsko krizo, ki jo doživlja naš planet, ter sodelovanju med Slovenijo in afriškimi državami.
Dan Afrike v Ljubljani

Prizor s panela voditeljev  z naslovom ‘Zeleni prehod za varno prihodnost’ (foto: MZEZ)

Trojno okoljsko krizo, ki jo čutimo po vsem planetu, povzročajo podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje. V Afriki se te spremembe čutijo še močneje kot v Evropi, saj so na primer večletne suše v vzhodnem delu kontinenta postale kar stalnica. Pri tem afriške države, podobno kot Slovenija, same povzročajo zelo malo škodljivih emisij, so pa med največjimi žrtvami podnebnih sprememb.

O tem je bilo govora že v uvodu 13. mednarodne konference ‘Dan Afrike’, z vrha Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) pa so spomnili, da Slovenija trenutno že sodeluje z Ruando, Sudanom, Južnim Sudanom in s Kenijo. Pri tem se programi pomoči oblikujejo skupaj z lokalnimi skupnostmi glede na potrebe in okoliščine tistih, ki jih podnebne spremembe in neenakosti najbolj prizadenejo.

»Uvodnemu nagovoru je sledil panel voditeljev z naslovom ‘Zeleni prehod za varno prihodnost’, na katerem so sodelovali ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica Poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa, minister za informiranje Malavija Moses Kunkuyu Kalongashawa ter posebna predstavnica EU za Sahel Emanuela Del Re,« so pojasnili z MZEZ.

Na programu konference so še trije paneli – o zelenem prehodu kot spodbujevalcu gospodarskega razvoja, o spodbujanju zelenih inovacij ter o krepitvi kulturnega sodelovanja kot trajnostne mreže za trajnostno prihodnost. ‘Dan Afrike’ tokrat spremlja tudi originalen kulturni program, s poudarkom na povezovanju afriške diaspore s slovensko publiko in sodelovanju med slovenskimi in afriškimi glasbeniki.

V okviru prej omenjenih panelov pa so predvidene predstavitve konkretnih projektov s področja sodelovanja med Slovenijo in Afriko: slovensko razvojno sodelovanje, projekt Space-SI in Univerze Jomo Kenyatta ter trije projekti kulturnega sodelovanja – ‘Share; creative powers of art’, ‘Starts4Africa’ ter ‘Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa’.

Sodelovanje držav iz EU z afriškimi državami je zalo pomembno, saj je potrebno afriške probleme reševati v Afriki in sicer na drugačen način, kot so to do sedaj na primer to počeli Francozi. Če bi bile razmere v afriških državah malce bolj podobne razmeram v EU, potem najbrž noben Afričan bi plačal ogromnih vsot denarja in za nameček tvegal življenja, da se ilegalno prebije do EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.