Naslovnica Magazin Čez 2 leti osebne evropske denarnice za digitalno identiteto

Čez 2 leti osebne evropske denarnice za digitalno identiteto

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je spomnila, da so pravkar pričela veljati pravila o vzpostavitvi nove Evropske digitalne identitete. Državljanke, državljani ter tudi vsi ostali prebivalci držav članic EU bi lahko že leta 2026 dostopali do svoje osebne evropske denarnice za digitalno identiteto.
Čez 2 leti osebne evropske denarnice za digitalno identiteto

Grafika o novi skupni vseevropski digitalni identiteti (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Novi predpisi o Evropski digitalni identiteti so temelj, da bi vse državljanke, vsi državljani ter vsi tudi vsi ostali prebivalci držav članic EU lahko čez dve leti že začeli uporabljati osebno evropsko denarnico za digitalno identiteto. Ta denarnica bo delovala prek posebne mobilne aplikacije, izdane v vsaki državi članici, uporabnikom pa bo omogočila, da se na spletu varno identificirajo za dostop do javnih in zasebnih spletnih storitev po vsej Evropi.

»Začetek veljavnosti pravil o evropski digitalni identiteti je pomemben korak k cilju EU do leta 2030, da se evropskim državljanom omogoči uporaba varne digitalne identitete, ki ohranja zasebnost. To bo državljankam in državljanom omogočilo nadzor nad njihovimi osebnimi podatki v digitalnem svetu in okrepilo tehnološko suverenost Evrope,« je ob tem dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

S slovenske pisarne Evropske komisije so še pojasnili, kako bo ta nova digitalna denarnica v marsičem spremenila digitalno identifikacijo oseb. Vsak imetnik denarnice bo lahko uporabljal spletne storitve, izmenjeval digitalne dokumente (kot sta mobilno vozniško dovoljenje ali e-recept), odprl bančne račune ter izvajal plačila s popolnim nadzorom nad svojimi osebnimi podatki.

Sicer je Komisija EU že vložila 46 milijonov evrov iz ‘Programa za digitalno Evropo’ v štiri obsežne pilotne projekte za preizkušanje denarnice EU za digitalno identiteto v različnih primerih vsakdanje uporabe, vključno z mobilnim vozniškim dovoljenjem, e-zdravjem, plačili, izobraževanjem in poklicnimi kvalifikacijami.

Pravkar pa je bil objavljen tudi 2. razpis za obsežne pilotne projekte za podporo k uvajanju novih denarnic. V naslednji fazi bo morala Komisija EU pripraviti akte, s katerimi bo zagotovila, da bodo vse denarnice imele enako visoko raven varnosti in zaščite podatkov ter da bodo brezhibno delovale po vsej EU .

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.