Naslovnica Svet & EU Da ne bi pozabili na področje kulture

Da ne bi pozabili na področje kulture

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci v Evropskem parlamentu so se med vrsto proti-kriznih aktivnosti od izbruha pandemije koronavirusa posvetili tudi kulturi. Celotno področje kulture se je zaradi pandemije znašlo v velikih težavah.

 Da ne bi pozabili na področje kulture

Nihče ne ve, kdaj bo spet takšna gneča na koncertih in festivalih (foto: flickr.com/CityofStPete)

 

Kultura je en od tistih segmentov sodobne družbe, ki so se po izbruhu pandemije znašli v največjih težavah. Izredne razmere in omejevanje javnega življenja so močno prizadeli kulturne dejavnosti po vsem svetu in seveda tudi v državah EU. Odpovedani so bili številni koncerti, glasbeni nastopi in različni festivali. Enako velja za likovna srečanja in razstave, kino-predstave in gledališke igre, snemanje televizijskih in filmskih produkcij je prekinjeno, zaprti pa so tudi muzeji.

Z redkimi izjemami, ki jih je omogočil razvoj sodobnih spletnih tehnologij, je celoten sektor kulture v EU trenutno ‘v karanteni’. Številne države članice EU so že prve dni aprila predstavile posamezne nacionalne ukrepe za pomoč delavcem v kulturi, o tem pa so se pogovarjali tudi ministri za kulturo evropskih držav. Kultura je posebej prizadeta, saj so bile kulturne javne prireditve prve na udaru proti-pandemijskih ukrepov in bodo zadnje na seznamu, ko bo šlo za dokončno normalizacijo življenja.

»EU sprejema ukrepe za zaščito delovnih mest, a delavci v kulturnem sektorju težje pridejo do podpore s tega naslova – veliko je samostojnih umetnikov, majhnih podjetij in dobrodelnih organizacij. Zato odbor Parlamenta za kulturo poziva, naj EU zagotovi posebno pomoč, s katero bo področje preživelo krizo,« so sporočili parlamentarci ter dodali tudi morebitno rešitev za financiranje te pomoči.

V pismu, ki so ga naslovili na komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyi Gabriel ter komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu, so namreč predlagali, da bi sredstva črpali iz programa Ustvarjalna Evropa. Prav tako so predlagali, da se za sektor kulture pripravi tudi poseben finančni instrument znotraj Evropskega investicijskega sklada.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.