Naslovnica Slovenija Čokoladna Slovenija v dvanajstih regijah

Čokoladna Slovenija v dvanajstih regijah

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski čokoladni navdušenci bodo spet prišli na svoj račun. Tokrat se je na tržišču pojavila posebna 3D čokolada v obliki Slovenije, v kateri ima je vsaka izmed dvanajstih značilnih slovenskih pokrajin čokoladica zase in ima lasten značilen okus.

čokolada slovenia 2

 Obalno-kraško regijo v tej Čokoladni Sloveniji zastopa čokolada s solnim cvetom, Goriško bela čokolada z vrtnico, Gorenjsko čokolada s hruškami, Notranjsko mix s sivko, osrednjo Slovenijo čokoladni pehtran, jugovzhodno regijo čokolada s cvetnim prahom, zasavski del sladke pregrehe zaznamuje okus jagod, posavskega orehi, savinjskega jabolka, Koroško malce presenetljiva čokolada z ocvrto čebulo, za podravsko regijo so čokoladi dodali bučna semena, Pomurje pa predstavlja čokolada s semeni konoplje (foto:chocolateslovenia.com)

 

Sicer gre za komercialno akcijo spletne trgovine mojacokolada.si, katere lastnik Andrej Gavez je ‘Čokoladno Slovenijo’ pripravil v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem, a je ideja zanimiva in -okusna. Čokoladna Slovenija je nastala, ker sta želela razviti nekaj novega, praktičnega, sladkega, originalnega in obenem lepega, nekaj, kar bi bilo odlično darilo za bližnje in tudi za turiste

“Kadarkoli me zlasti tuji turisti ali novinarji vprašajo, kaj je značilnost Slovenije, vedno na prvo mesto postavim našo veliko raznolikost. Ta se odraža na različnih področjih in v različnih obdobjih; od kulturne dediščine, do sodobnega življenja. Različnost tudi v pokrajinski podobi in v vsem tistem, kar daje narava in zavzeto gospodarsko prizadevanje prebivalcev naše države. Drugi značilnosti predstavljata znanje in ustvarjalnost, ki sta med temeljnimi pogoji za oblikovanje razpoznavnih izdelkov,” nastanek Čokoladne Slovenije pojasnjuje etnolog Janez Bogataj.

Različnost dvanajstih čokoladnih okusov ustvarjajo premišljeno izbrana živila, zelišča in začimbe, ki so značilna za posamezne regije. Snovalci izdelka so jih strnili v najbolj značilne, čeprav na kulinaričnem in gastronomskem področju razlikujemo v Sloveniji kar 24 regij. Slovenija je sicer geografsko gledano med manjšimi državami sveta, a velikosti ne merimo vedno po kvadratnih kilometrih, ampak tudi po pestri paleti kulturnih različnosti

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.