Naslovnica Trendi Černigojevi kolaži in asemblaži na ogled v Kranju

Černigojevi kolaži in asemblaži na ogled v Kranju

Avtor: Spletno Uredništvo

 V Kranju se je že pričel 9. Mednarodni festival likovnih umetnosti, ki bo trajal vse do 3. novembra. Od jutri bodo med deli skoraj stotih avtorjev iz 25 držav sveta na ogled tudi izbrani kolaži in asemblaži avangardnega slovenskega likovnega umetnika Avgusta Černigoja.

 Černigojevi kolaži in asemblaži na ogled v Kranju

Vsa Černigojeva dela so zagotovo vredna ogleda (foto: PR Kobilarna Lipica)

 

Avgust Černigoj velja za enega najvidnejših predstavnikov avantgardnih tokov v zgodovini slovenske likovne umetnosti. Černigoja smratrajo za utemeljitelja konstruktivizma pri nas, poleg tega je med pionirji izdelave kolaža in asemblaža v širšem srednjeevropskem prostoru. Zato bodo od jutri na letošnjem Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju primorskega umetnika počastili s posebej pripravljenim razstavnim prostorom.

»Černigojeva dela bodo na ogled na posebni razstavi v Mali galeriji Likovnega društva Kranj, skupaj z deli francosko-ameriškega ustvarjalca Armana Fernandeza, ki v svetovni likovni umetnosti predstavlja eno od osrednjih figur novega realizma,« so sporočili s Kobilarne Lipica, kjer njegova dela hranijo v posebni galeriji, poimenovani po umetniku samem.

Sicer je prestižni mednarodni likovni festival v gorenjski prestolnici na vrsti že devetič, letos se bodo predstavila umetniška dela skoraj stotih avtorjev iz Evrope, Azije in Južne Amerike, kar je glede na trenutne globalne pandemiološke razmere pravi mali podvig. Festival so tokrat poimenovali ‘Lepljenka, kolaž in asemblaž: reciklirane zgodbe’. Za tiste manj vešče likovni tehnik so še pojasnili, kaj sta kolaž in asemblaž.   

»Kolaž je umetniško delo, ustvarjeno kot sestavljanka iz različnih materialov in oblik, ki oblikujejo povsem novo formo. Asemblaž je tridimenzionalno likovno delo, sestavljeno iz medsebojno povezanih elementov – praviloma najdenih materialov, predmetov in objektov – v prostostoječe prostorske aranžmaje,« so dodali v sporočilu za javnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.