Naslovnica Slovenija Cenam zemljišč in stanovanj niti Covid 19 ne more do živega

Cenam zemljišč in stanovanj niti Covid 19 ne more do živega

Avtor: Spletno Uredništvo

Geodetska uprava Republike Slovenije je na svojem spletnem mestu pravkar objavila redno polletno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu. Poročilo je za prvo polletje letošnjega leta (torej so ga pripravljali skoraj 5 mesecev). Ugotovili so, da se kljub pandemiji koronavirusa cene niso znižale in napovedali, da se tudi v bližnji prihodnosti najbrž ne bodo. 

Cenam zemljišč in stanovanj niti Covid 19 ne more do živegaIzolski tovarniški dimnik nekdanjega Arga se nahaja na eni najbolj mikavnih parcel v državi (foto:SJ) 

 

Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) je na svojem spletnem mestu pravkar objavila polletno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu. Poročilo se nanaša na prvo polletje letošnjega leta, ko je nepremičninski sektor prvič zaznamovala pandemija koronavirusa Covid 19. Kot drugje, je bilo moč tudi tu pričakovati upad števila aktivnosti, kar so seveda potrdili tudi podatki. Cene pa se niso znižale.

»Spomladanska razglasitev epidemije in ukrepov za njeno zajezitev je za dva meseca praktično zaustavila normalno trgovanje z nepremičninami. Občutno se je zmanjšalo število nepremičninskih transakcij, kar je odprlo vprašanje, ali in koliko je oziroma bo to vplivalo na cene nepremičnin, predvsem stanovanjskih nepremičnin. Izkazalo pa se je, da zaustavitev trgovanja ni vplivala na cene nepremičnin oziroma na trend njihove rasti,« pojasnjujejo z GURR.

Potem, ko so bili v maju odpravljeni omejevalni protikoronski ukrepi, se je stanovanjski nepremičninski trg nepričakovano hitro prebudil in obseg trgovanja je kmalu dosegel nivo izpred razglasitve marčevskih omejevalnih ukrepov. Ko so vse sešteli, so ugotovili, da so se v prvi polovici letošnjega leta, kljub precej manjšemu številu realiziranih kupo-prodajnih pogodb, cene stanovanjskih nepremičnin in zazidljivih zemljišč večinoma celo nekoliko zvišale.

Kar je najbrž še bolj pomembno – tudi za bližnjo prihodnost ne napovedujejo večjega znižanja cen. Tudi v primeru globlje krize nepremičninskega trga namreč padca cen stanovanj ni moč pričakovati, saj običajno traja nekaj let, da se ponudba prilagodi in se začnejo cene zniževati, vseeno pa je potrebnih še nekaj let, da dosežejo dno.

Po drugi strani je jasno, da bo, dlje kot bo pandemija trajala, večja tudi verjetnost, da bo zaradi padca plačilnih sposobnosti prebivalstva postopoma upadlo tudi povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, kar bi lahko pripeljalo do krize v gospodarski panogi gradbeništva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.