Naslovnica Gospodarstvo Brez investicij ne bo reform, rasti gospodarstva in novih delovnih mest

Brez investicij ne bo reform, rasti gospodarstva in novih delovnih mest

Avtor: Spletno Uredništvo

V Berlinu se končuje dvodnevni posvet Evroskupine in Sveta EU v segmentu ekonomskih in finančnih zadev. Pogovori so posvečeni okrevanju EU po pandemiji koronavirusa, trajnostnemu razvoju in investicijam.

Brez investicij ne bo reform rasti gospodarstva in novih delovnih mestFinančni ministri Evroskupine so v Berlinu razpravljali o bližnji prihodnosti EU (foto: commons.wikimedia.org/dronepicr/flickr.com)

 

Finančni ministri držav EU so na posvetu v Berlinu startali s pozicije, da so za boljšo prihodnost potrebne reforme, nato pa so hitro prišli do ugotovitve, da se bo pri izvajanju teh reform potrebno osredotočiti na delovanje ekonomije in ohranjanje delovnih mest. V to smer naj bi vodili tudi vsi morebitni ukrepi Evropske komisije in tudi Evropske centralne banke (ECB), na katero se zaradi kompleksnega delovanja EU pogosto pozablja.

“Za okrevanje so potrebne reforme tako na področju gospodarstva kot tudi na področjih zdravstva in reševanja demografskih izzivov. Te reforme je moč uveljaviti s poglobljeno komunikacijo z vsemi zainteresiranimi javnostmi. Trenutni položaj je takšen, da so spremembe nujne, da se doseže večjo odpornost gospodarstva in socialno varnost prebivalstva v prihodnje.

Za nadaljnji razvoj Evrope so pomembne tako nove investicije, ki naj bodo okolju prijazne in trajnostne, kot tudi digitalizacija,” je že po zaključku prvega dela zasedanja povedal slovenski finančni minister Andrej Šircelj. Sicer so prisotni menili, da bi se morale države članice EU posvetiti predvsem gospodarski rasti in investicijam, po drugi strani pa tako Evropska centralna banka kot tudi sami ministri opozarjajo na previdnost pri načrtovanju proračuna za leto 2021.

»Vsekakor je potrebna razvojna naravnanost. Večinska ocena je, da bodo v letu 2021 še vedno potrebni fiskalno naravnani ukrepi za okrevanje gospodarstva kot tudi ustrezna denarna politika za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva,« so še zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za finance RS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.