Naslovnica Gospodarstvo Bonitetne ocene ostajajo visoke, obeti stabilni, zagon pa bo že jeseni

Bonitetne ocene ostajajo visoke, obeti stabilni, zagon pa bo že jeseni

Avtor: Spletno Uredništvo

Bonitetna agencija DBRS Morningstar je pravkar potrdila, da bonitetna ocena Republike Slovenije ostaja visoka. Tudi obeti ostajajo stabilni, slovensko gospodarstvo pa naj bi se popolnoma ponovno zagnalo že pred koncem leta.

Bonitetne ocene ostajajo visoke obeti stabilni zagon pa bo že jeseniBonitetne ocene ostajajo visoke, obeti stabilni, zagon pa bo že jeseni – če seveda koronavirus ne odredi drugače (foto: pikist.com)

 

Od izbruha pandemije koronavirusa so bonitetne ocene Republike Slovenije ažurirale vse tri največje svetovne bonitetne hiše S&P, Moody’s in Fitch Ratings, sedaj pa je bonitetne ocene preverjala še kanadska agencija DBRS Morningstar. Tudi pri DBRS Morningstar so bonitetno oceno Republike Slovenije ocenili z visoko oceno ‘A’ ter ob tem napovedali, da tudi obeti ostajajo stabilni.

»To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država,« pravijo z Ministrstva za finance. Slovenski državljani sicer od vsake vlade RS zahtevajo visoko strokovno učinkovitost in če se v zadnjih mesecih slovenske ocene niso poslabšale, to pomeni, da državni uradniki delajo tako, kot se od njih tudi pričakuje.

Da pri dobrih ocenah ne gre le za aktivnosti, ki jih je spomladi nepričakovano vsilila pandemija koronavirusa, potrjujejo tudi dodatna pojasnila agencije DBRS Morningstar. Slednja je sicer pohvalila učinkovito reakcijo države na izbruh globalne okužbe s Covidom 19, a je tudi spomnila, da je bila Slovenija že pred pandemijo ena od najbolj uspešnih držav evro cone pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga.

»Bonitetna moč slovenske države izhaja iz uspešnega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah,« so na MF povzeli analize agencije DBRS Morningstar. Kar pa je v tem trenutku skoraj zagotovo še najbolj pomembno, je dejstvo, da DBRS Morningstar napoveduje ponovni zagon slovenskega gospodarstva že za drugo polovico letošnjega leta

Napovedi so torej zelo optimistične. Glede na nenehno naraščanje števila okužb v Sloveniji in njeni soseščini, pa se morda Covid 19 s tovrstnimi napovedmi ne strinja. Dejstvo je, da žal trenutno prav nihče na tem svetu ne more zagotoviti, da ne bomo čez  mesec ali dva spet vsi v karanteni. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.