Naslovnica Gospodarstvo Bonitetne ocene in napovedi za Slovenijo ostajajo odlične

Bonitetne ocene in napovedi za Slovenijo ostajajo odlične

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za zakladništvo in Ministrstvo za finance sta potrdila, da sta bonitetni agenciji S&P in DBRS Morningstar pravkar ponovno potrdili visoke bonitetne ocene Slovenije in napovedali tudi stabilne obete. Agencija S&P je ostala pri oceni AA-, agencija DBRS pa pri oceni A (high) oziroma A (visoko).
Bonitetne ocene in napovedi za Slovenijo ostajajo odlične

Simbolični prizor zmaja, ki predstavlja slovensko državo in moč (foto: pxhere.com)

Direktorat za zakladništvo in Ministrstvo za finance (MF) sta povzela informacije prestižnih globalnih agenciji S&P in DBRS Morningstar, ki sta v svojih rednem poročilu Sloveniji pravkar ponovno namenili visoke ocene. Agencija DBRS Morningstar je naši državi namenila bonitetni oceni A (high) oziroma A (visoko), poleg tega pa je objavila tudi pojasnila glede procesa ocenjevanja.

Tako na že dlje časa ugoden splošni položaj Slovenije najbolj pozitivno vplivajo dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, preudaren fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. Tudi obeti ostajajo stabilni, kar je po mnenju agencije zasluga zelo kredibilne in trezne makroekonomske politike, ki slovenskemu gospodarstvu omogoča, da se učinkovito prilagaja na različne globalne in domače finančne pretrese.

»Bonitetna agencije DBRS Morningstar ocenjuje, da bo slovenski javnofinančni primanjkljaj na srednji rok ostal zmeren, medtem ko se bo gospodarska rast krepila. Javni dolg se bo po oceni agencije še naprej zniževal. Bančni sektor ostaja odporen na trenutno šibkejše makroekonomsko okolje, zunanjetrgovinski položaj pa se izboljšuje skladno z močnejšim izvoznim povpraševanjem.

Poleg tega razvoj Slovenije podpira tudi stabilen institucionalni okvir, ki omogoča implementacijo pokojninske in zdravstvene reforme, zelen in digitalni prehod ter sanacijo škode po lanskih poplavah,« so pojasnili z Direktorat za zakladništvo in Ministrstva za finance. Agencija S&P, ki Sloveniji spet namenila oceno AA- in ji prav tako napovedala stabilne obete, pa bo svoje daljše poročilo o ocenjevanju objavila šele v ponedeljek zvečer.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.