Naslovnica Gospodarstvo Prehrambeni biznis z Italijani je že stekel

Prehrambeni biznis z Italijani je že stekel

Avtor: Spletno Uredništvo

V Ljubljani je prek kratkim potekal »Dan slovenskih dobaviteljev«, na katerem so se slovenska podjetja iz živilsko predelovalne industrije predstavila predstavnikom največjih italijanskih trgovskih verig in tudi manjših trgovin ob meji.

seminar itaDogodek je bil dobro obiksan, saj vstop na italijansko tržišče lahko prinese veliko koristi (foto:  Arhiv SPIRIT Slovenija/TL)

 

Že junija je javna agencija Spirit Slovenija za zainteresirana slovenska podjetja pripravila izobraževalni seminar na temo prodaje živilskih izdelkovna italijanskem trgu. Na dogodku so predstavniki svetovalnega podjetja IDEA3 udeležencem podali konkretne informacije o italijanskem trgu s poudarkom na marketingu in predstavitvi izdelkov ter informacije o pomenu vidnosti na prodajnih mestih ter cenikih.

Seznanili so jih tudi s kriteriji za vstop v večje trgovske verige v pokrajinah Furlanija Julijska krajina, Veneto in Trentino Alto Adige, pa tudi v manjše, butične trgovine ob meji. Sicer ima celotno italijansko tržišče prek 60 milijonov potencialnih kupcev, omenjene tri Sloveniji najbližje pokrajine pa imajo skupaj približno 7,2 milijona prebivalcev. Zaradi teh številk in bližne meje je vstop na to tržišče za mariskoga v Sloveniji lahko izjemno mikavna priožnost.  

Zato so na seminarju predstavili tudi italijanske normative ter označevanje in tehnične listine, ki so ključnega pomena za vstop na italijansko tržišče. Slovenska podjetja, ki jih zanima sodelovanje in vstop v dobaviteljsko mrežo italijanskih trgovskih verig in manjših trgovin ob meji, so imela možnost svoj interes izraziti že do junija letos. Agencija Sporit je prejete prijave posredovala odgovornim predstavnikom trgovskih verig in trgovcev. 

Slednji so nato izbrali slovenska podjetja, ki so bila zanimiva kot dobavitelji in s katerimi so se želeli srečati v okviru tako imenovanega ‘Dneva dobaviteljev’. Nazadnje je na srečanju prejšnji teden sodelovalo 20 slovenskih podjetij iz živilsko predelovalne industrije. Slovenska podjetja so potencialnim novim poslovnim partnerjem – italijanskim trgovcem Coop Alleanza 3.0, Gruppo BOSCO, Vega scarl, Azienda Pezzetta Srl in AziendaTurval predstavili izdelke, ki jih želijo prodajati na 60-milijonskem italijanskem trgu.

Udeležena slovenska podjetja so večinoma izrazila zadovoljstvo s predstavitvami in individualnimi pogovori, saj je italijanska stran izkazala precejšen interes za sklenitev poslovnega sodelovanja. Javna agencija SPIRIT Slovenija je sicer dogodek organizirala skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter zamejskim Slovenskim deželnim gospodarskim združenje (SDGZ) v sodelovanju s podjetjem IDEA3 ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.