Naslovnica Gospodarstvo Birokrati ne razumejo

Birokrati ne razumejo

Avtor: Spletno Uredništvo

Pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so ta teden opozorili na nove komplikacije, s katerimi se soočajo slovenski podjetniki. Ker državni uradniki pogosto živijo v svojem svetu, ki z realnostjo nima veliko skupnega, predpise prilagajajo svojim potrebam in rezultat tega so nerazumljive, nečloveške in včasih kar neumne zahteve, pred katerimi se znajde posameznik. Kot v primeru ebmalaže za škarje. 

Birokrati ne razumejoBirokrati očitno ne razumejo, da morajo podjetniki delati oz. ustvarjati dobiček, ne pa zapravljati svojega časa s tem, da pišejo goro poročil o tem, kaj so počeli in kako so to počeli (foto: pxhere.com)

 

Pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so se tokrat lotili Ministrstva za okolje in prostor. Slednje je namreč pripravilo nov osnutek uredbe o embalaži in odpadni embalaži, ki seveda obrtnikom in podjetnikom prinaša nove in nove administrativne komplikacije. Po novem bi morali o namreč embalaži poročati še bolj pogosto in sicer ne več enkrat, ampak kar štirikrat letno. Sicer je OZS že lani začela opozarjati na obveznosti, ki jih je uvedla Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.

“Večina obrtnikov in podjetnikov se je namreč morala vpisati v evidenco ARSO, voditi evidence o količinah in vrsti embalaže ter poročati vsako leto za preteklo leto. Nov osnutek uredbe pa prinaša še dodatne obremenitve, ki jim OZS ostro nasprotuje. Pri zadnjem sporočanju podatkov o embalaži dani na trg v RS se je izkazalo, da gre pri malih zavezancih za nesorazmeren ukrep, pogosto so bile namreč količine manjše od 0,5 kilograma ali je šlo zgolj za enkratni nakup blaga v embalaži v tujini. Frizerka, ki je na primer v tujini kupila nove škarje, je morala poročati o embalaži, v kateri so bile škarje zavite,” so zapisali na OZS.

Predsednik OZS Branko Meh je poudaril, da gre za birokratski nesmisel. V OZS zato predlagajo precej bolj razumljivo rešitev, da so ‘mali zavezanci’ z manj kot 500 kilogramov embalaže oziroma servisne embalaže letno izvzeti iz nove uredbe. Na ta način bi zmanjšali finančne in administrativne obveznosti za male zavezance. Poleg tega OZS temu odločno nasprotuje trimesečnemu pisanju poročil in predlaga poročanje zgolj enkrat letno, dodali pa so še zahtevo, da se za prekrške administrativne narave (poročanje, prijave ipd.) predpiše nižje denarne kazni. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.