Naslovnica Magazin Astronomske kazni za kršitelje kodeksa proti dezinformacijam

Astronomske kazni za kršitelje kodeksa proti dezinformacijam

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je izrazila veliko zadovoljstvo z objavo okrepljenega kodeksa o ravnanju glede dezinformacij. Med 33 podpisniki so spletni velikani, kot so Meta, Google, Twitter, TikTok in Microsoft, pa tudi številna druga podjetja in civilne institucije. Po novem pa so za nekatere kršitelje predvidene izjemno visoke kazni.
Astronomske kazni za kršitelje kodeksa proti dezinformacijam

Med pandemijo se je lepo pokazala nuja po novih pravilih objavljanja vesti (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija je potrdila, da je 33 podpisnikov iz vrst najpomembnejših spletnih platform, tehnoloških podjetij in organov civilne družbe sledilo predhodnim smernicam Komisije EU iz lanskega leta in sprejelo novosti v kodeksu o ravnanju glede dezinformacij. Le-te podrobno določajo zaveze platform in industrije za boj proti dezinformacijam, kar je ključen korak proti bolj preglednemu, varnemu in zaupanja vrednemu spletnemu okolju.

Med 33 podpisniki posodobljenega kodeksa so spletni giganti Meta, Google, Twitter, TikTok in Microsoft, poleg njih pa še številni drugi akterji, kot so manjše specializirane platforme, industrija spletnih oglasov, podjetja za oglaševalske tehnologije ter razni preverjevalci dejstev, civilna družba in podjetja, ki ponujajo posebno strokovno znanje ter rešitve za boj proti dezinformacijam.

»Z novim kodeksom bodo med drugim uporabniki imeli na voljo boljša orodja za označevanje dezinformacij in njihovo prepoznavanje, zmanjšale se bodo finančne spodbude za širjenje dezinformacij, raziskovalcem pa se bo omogočil lažji dostop do podatkov platform. Novi kodeks bo podprt z nedavno sprejetim aktom o digitalnih storitvah, ki vključuje tudi stroge odvračilne sankcije,« so pojasnili s Komisije EU.

Največje platforme, ki bi večkrat kršile kodeks in ne bi izvajale ustreznih ukrepov za zmanjšanje tveganja, pa bodo tvegale astronomske denarne kazni – v višini do 6 % svojega svetovnega prometa! Pri pripravi kodeksa so sicer upoštevali spoznanja iz koronavirusne krize in ruske vojaške agresije v Ukrajini. Vendar pa se dezinformacij in podobnih propagandnih trikov ne poslužujejo le Rusi, ampak tudi njihovi nasprotniki.

Tako velja omeniti primera neobstoječega Sadamovega kemičnega orožja v Iraku in izmišljenega incidenta v Tonkinškem zalivu. Prav tako ni povsem jasno, kako naj bi kodeks na primer zaustavil politike, ki so sami širili dezinformacije o koronavirusu, kot sta to počela predsednika Brazilije in ZDA? Mediji, tudi spletni, namreč le prenašajo njihova sporočila javnosti in za vsebino ne morejo biti v celoti odgovorni.

Prav tako pa mediji ne morejo kar sami odločati o tem, ali npr. predsednik laže ali ne.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.