Naslovnica Svet & EU Aplikacije za sledenje okuženim so nujne, a ne smejo kršiti človekovih pravic

Aplikacije za sledenje okuženim so nujne, a ne smejo kršiti človekovih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirusa je na preizkušnjo postavila tudi temeljne vrednote Evropske unije. Predsednica pododbora Parlamenta EU za človekove pravice Maria Arena je spregovorila o evropskem odzivu na zdravstveno krizo z vidika solidarnosti, prostega pretoka blaga in še posebej z vidika varovanja človekovih pravic.

Aplikacije za sledenje okuženim so nujne a ne smejo kršiti človekovih pravicPosledice ukrepov proti Covidu 19 morajo biti glede zasebnosti in svoboščin državljanov EU sorazmerne ter le začasne (foto: pikist.com)

 

Med izbruhom pandemije Covida 19 so strukture EU opravile veliko za zagotavljanje prostega pretoka blaga in storitev. V prvem planu so bile nabave zdravil in medicinske opreme, ki so nato romale v države, kjer so jih najbolj nujno potrebovali. Države članice EU pa so zaradi koronavirusa tudi ponovno vzpostavile notranje mejne kontrole ter tako močno omejile svobodo gibanja ljudi.

Predsednica pododbora Evropskega parlamenta za človekove pravice Maria Arena se je v pogovoru najprej posvetila vnovičnemu postopnemu odpiranju mej. Nekateri ukrepi za preprečevanje prenosa virusa ostajajo namreč še naprej v veljavi (marsikje po EU se pojavljajo nova žarišča okužb), a nekateri od njih še naprej vzbujajo precejšnjo zaskrbljenost. Med slednjimi so na vrhu seznama aplikacije za sledenje okuženim s koronavirusom.

»Pomembno je delati s tehnologijami, vključno s tehnologijami za sledenje stikom, ki pomagajo preprečevati okužbe, a treba je spoštovati principe. Aplikacija mora spoštovati evropsko zakonodajo na področju varstva podatkov. Podatke, ki se obdelujejo, je treba obravnavati znotraj obstoječe zakonodaje za varovanje podatkov in ne po krizni zakonodaji. Strinjam se, da v normalni situaciji takšen nadzor ne bi bil normalen.

A sedaj nismo v normalni situaciji. Če želimo ponovno odpreti meje, če želimo nadzorovati pandemijo, potrebujemo več informacij,« je pojasnila Maria Arena, ki pa si obenem močno želi, da bi se povsod čim prej vrnili v stanje pred izbruhom pandemije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.