Naslovnica Kronika Akcija Varnostni pas varuje vas in pripenjanje otrok

Akcija Varnostni pas varuje vas in pripenjanje otrok

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija in Javna agencija RS za varnost prometa sta ob začetku akcije ‘Varnostni pas varuje vas’ pripravili posebno tiskovno konferenco pred eno ljubljanskih osnovnih šol. Na dogodku so opozorili, kako pomembno je biti pripet med vožnjo, kar velja tudi za potnike in predvsem za otroke na zadnjih sedežih.
Akcija Varnostni pas varuje vas in pripenjanje otrok

Prizor z dogodka ob aktualni preventivni akciji glede uporabe varnostnih pasov (foto: AVP/policija.si)

Policija in Javna agencija RS za varnost prometa sta ob začetku akcije ‘Varnostni pas varuje vas’, ki bo trajala vse do nedelje, 12. marca, povabila medije pred ljubljansko Osnovno šolo dr. Vita Kraigherja. Tam so pripravili predstavitve delovanja preventivnih naprav, obračalnika in naletnih tehtnic. Poostreni nadzori nad uporabo varnostnih pasov ta teden ne potekajo le po Sloveniji, ampak v sklopu skupne akcije ‘Seatbelt’ tudi drugje po Evropi.

»Mag. Simona Felser je izpostavila, da bi lahko v EU ob dosledni uporabi varnostnega pasu ohranili 900 življenj letno. Dr. Mateja Markl je poudarila pomen vzgoje in izobraževanja otrok ter opisala projekt ‘Pasavček’, ki ga agencija uspešno vodi že vrsto let. Predstavnik Policije mag. Ivan Kapun pa je predstavil statistične podatke policije v povezavi s kršitvami in pozval voznike, naj se dosledno pripenjajo,« so poudarke strnili na Policiji.

Na medijskem dogodku so se tokrat posebej posvetili pripetosti mlajših otrok. Agencija za varnost prometa je lani zaznala zelo zaskrbljujoč trend, saj je za skoraj šest odstotnih točk upadla pripetost pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih. Otroci morajo biti zaradi varnosti vedno pravilno pripeti z varnostnim pasom oz. pravilno nameščeni v otroški varnostni sedež. Zato so starše pozvali k dodatnemu preverjanju pripetosti otrok pred pričetkom vožnje.

Sicer bo ta teden vsaka od slovenskih policijskih uprav izvedla po eno akcijo poostrenega nadzora nad uporabo varnostnih pasov in ustreznega zadrževalnega sistema, poleg tega pa se bodo policisti med ostalimi vsakodnevnimi nalogami v teh dneh še posebej posvetili  problematiki (ne)uporabe pasov. Poleg tega bodo policisti preverjali tudi morebitno uporabo naprav in opreme, ki lahko ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Velja dodati, da so policisti v lanskem letu 2022 obravnavali 40.868 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov, v letu 2021 je bilo kršitev 46.811, po začasnih letošnjih podatkih pa so našteli že 6.491 kršitev. Policija je ob tem poudarila, da je bilo lani kar 4.701 kršitev povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, kar je posebej nevarno, saj se lahko zato otroci že ob lažjih trkih resno poškodujejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.