Naslovnica Kronika Akcija poostrenega nadzora nad kamioni in avtobusi

Akcija poostrenega nadzora nad kamioni in avtobusi

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričala nova preventivna akcija za večjo varnost v prometu. Namenjena je voznikom tovornih in potniških vozil, izvajata pa jo Agencija za varnost prometa in Policija. Ta poostren nadzor, ki je hkrati tudi del širše vseevropske akcije, bo potekal vse do nedelje 13. februarja.
Akcija poostrenega nadzora nad kamioni in avtobusi

Od poklicnih voznikov bi pričakovali precej manj kršitev cestnih predpisov (foto: policija.si)

Agencija za varnost prometa in slovenska Policija sta ta teden namenili varnosti na področju potniškega in tovornega cestnega prometa. Na slovenskih cestah bodo tako med poostrenim nadzorom posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu in uporabo komunikacijskih naprav.

»Policisti bodo v tem času izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili, tudi tistimi z največjo dovoljeno maso do 3,5 ton. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah,« so o tej akciji pojasnili s Policije.

Še pred pričetkom nadzora so kot običajno predstavili tudi sveže statistične podatke. Tako so lani za obe skupini poklicnih voznikov našteli največ kršitev zaradi prehitre vožnje (9.933 kršitev), sledile so kršitve glede prevelike teže vozil (6.403 kršitev), neuporabe varnostnega pasu (4.099 kršitev), nepravilnosti glede tovora (1.953 kršitev), tehnične pomanjkljivosti (1.067 kršitev) in neupoštevanja obveznih počitkov voznikov (2.515 kršitev).

Kljub upadu skupnega števila kršitev glede na leto 2020 so bili v letu 2021 vozniki tovornih vozil udeleženi v vsaki sedmi prometni nesreči na slovenskih cestah, pri kar 63 % teh nesreč pa so bili prav šoferji tudi povzročitelji. V posledicah teh nesreč je življenja izgubilo 17 oseb, 38 je bilo hudo poškodovanih, 327 pa lažje poškodovanih.  Od tega je umrlo 5 voznikov, 11 jih je bilo hudo in 117 lažje telesno poškodovanih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.